Vier doden bij bestorming Amerikaanse Capitool

2020 Trump
News
News
07-01-2021 08:30
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Bij bestormingen van het Amerikaanse Capitool zijn gisteren vier mensen om het leven gekomen. Veertien politieagenten raakten gewond, waarvan twee ernstig. 52 mensen zijn opgepakt, volgens verschillende media allemaal aanhangers van Donald Trump.

Honderden mensen demonstreerden woensdag bij het Capitool toen daar op dat moment gedebatteerd werd over het tellen van de kiesmannen. De definitieve uitslag van de verkiezingen zou bekend worden gemaakt. Maar zover kwam het niet. De zitting werd uitgesteld omdat een grote groep demonstranten, tevens aanhangers van Donald Trump, het Capitool bestormde. Een groot gedeelte wist het parlementsgebouw zelfs binnen te komen. Congresleden die in het pand aanwezig waren, moesten in veiligheid worden gebracht.

Eén van de doden is een vrouw die in het parlementsgebouw werd neergeschoten. Ze raakte zwaargewond en overleed uiteindelijk aan haar verwondingen. Van de andere drie dodelijke slachtoffers is de doodsoorzaak nog niet bekend. Het zou gaan om ‘individuele medische noodgevallen’.

Om nog grotere chaos te voorkomen stelde de burgemeester van Washington een avondklok in. Een groot deel van de aanwezige republikeinen hield zich daar niet aan. 47 van 52 arrestanten zijn om die reden aangehouden.