V-day! 500 Belgen krijgen vandaag eerste COVID-19-vaccin

Vaccin Unsplash
News
Coronavirus
28-12-2020 06:59
Geschreven door Christophe Moons
Comment

Het is zover: het vaccin is er én zal vanaf vandaag worden verdeeld in België! De eerste gelukkige die om 11u een prikje zal krijgen, is de 96-jarige Jos Hermans uit een woon-zorgcentrum in Puurs-Sint-Amands. In totaal wil men vandaag 500 vaccins toedienen bij kwetsbare landgenoten.

Ook in Notre Dame de Stockel in Sint-Pieters-Woluwe en La Bonne Maison de Bouzanton in Bergen wordt vandaag het vaccin van Pfizer en BioNTech uitgedeeld. Het gaat om een eerste inenting aangezien dit vaccin twee dosissen vereist. De tweede inspuiting wordt gezet na om en bij de 21 dagen.

V-day komt er 329 dagen nadat de eerste Belg besmet raakte met het verdomde coronavirus. In landen als de VS, Groot-Brittannië en de Verenigde Arabische Emiraten is men al eerder beginnen vaccineren. Nu geven Europa en België gelukkig ook de aftrap.

Zonder problemen begint de Belgische overheid op 5 januari een grootschalige vaccinatiecampagne in het hele land. Tegen de zomer wil men alle kwetsbare landgenoten hebben ingeënt.

Even geduld

En wat als je het vaccin heb toegediend gekregen? "Dan is het vijf à zes weken wachten op de effecten", vertelt Yves Coppieters, epidemoloog aan de Vrije Universiteit van Brussel aan RTBF. "Om algemene positieve effecten te zien, moet een groot aantal mensen zich laten vaccineren", geeft hij nog mee. "Ik heb er echter goede hoop op dat ouderen in woon-zorgcentra binnenkort hun familie terug kunnen zien."

Hoe goed zou dat zijn?!

Foto: Dimitri Houtteman (Unsplash) - dit is niet het echte COVID-19-vaccin