Tim Berners Lee
Technology
Hardware

Uitvinder internet is ontevreden: heeft plan om wereldwijde web heruit te vinden

02-10-2018 21:23
Geschreven door Nico De Greef
Comment

Tim Berners-Lee, de man die samen met de Belg Robert Caillau het internet uitvondt in 1989, heeft met lede ogen toegezien hoe zijn creatie, ooit bedoeld om de mensheid voorruit te helpen door een platform te creëeren waarop informatie met elkaar gedeeld kon worden, in de afgelopen decennia is getransformeerd tot een monster.

De 63-jarige Brit is namelijk niet te spreken over de manier waarop grote technologie-bedrijven als Facebook, Google en Amazon, omgaan met de persoonlijke gegevens van zijn gebruikers en hen 'bespioneren' en overlaadden met adverts om dit en dat te kopen. Vandaag moeten we per slot van rekening onze persoonlijke data 'inruilen' om gebruik te kunnen maken van diensten als Instagram, Youtube, WhatsApp, etc.

Tim wil dan ook het internet helemaal heruitvinden en de grote tech-giganten raken daar waar het zeer doet: data. De vader van het World Wide Web zegt dat hij de afgelopen jaren heeft samengewerkt met onderzoekers van het Institute of Technology in Massachusetts om het nieuwe open source project 'Solid' te creëeren; een evolutie van het huidige web waarin de gebruiker weer de volledige controle heeft over het gebruik van zijn gegevens, op een revolutionaire manier.

Tim Berners-Lee: "Mensen willen een web dat ze kunnen vertrouwen. Ze willen apps die hen helpen te doen wat ze willen en moeten doen, zonder ze te bespioneren. Het zal heel wat moeite kosten om het nieuwe Solid-platform te bouwen en wereldwijd in te burgeren, maar ik geloof erin dat we van de (online) wereld een betere plek kunnen maken."