Tiener in coma door gebruik van 'veilige' elektrische sigaret

Tiener In Coma Door Vapen
News
News
02-09-2019 01:23
Geschreven door Nico De Greef
Comment

Een 18-jarige tiener uit de Amerikaanse staat Utah is in coma geraakt nadat haar longen zwaar beschadigd raakten door regelmatig te vapen. Tiener Maddie Nelson roept mensen nu op om te minderen met hun gebruik van de e-sigaret.

"Ik bleef mezelf altijd vertellen dat het mij nooit zou kunnen overkomen, maar het kan en zou ook jou kunnen overkomen... Neem mijn advies, stop met roken. Stop met vapen", deelt de tiener in een emotionele Facebookpost.

Maddie dacht dat een elektronische sigaret haar een veel gezondere levensstijl zou bieden dan de standaard peuk. Drie jaar lang bleef ze vapen alsof er niets aan de hand was, totdat op een dag in juli 2019 het helemaal misliep. Maddie begon zich fitloos te voelen, kreeg rugpijn en begon koorts aan te maken, waarop ze besloot om de dokter op te zoeken. Daar aangekomen begon de situatie te escaleren en stuurde de arts haar meteen door naar het ziekenhuis. Op dat moment begon Maddie ook last te ondervinden met ademhalen. In het ziekenhuis kreeg ze zuurstof toegediend, maar dat leek niet meteen effect te hebben.

Uiteindelijk werd besloten om Maddie een maand lang in een kunstmatige coma te houden, terwijl ze vocht voor haar leven. Op 1 augustus werd vastgesteld door de behandelende artsen dat de tiener leed aan acute eosinophilic pneumonia, een zeldzame longziekte die die ze had opgelopen door het gebruik van de e-sigaret.

Drie dagen later werd Maddie uit coma gehaald en intussen is de tiener weer aan de beterhand. Ze kan opnieuw op eigen houtje ademhalen, maar heeft 's nachts nog steeds zuurstofsteun nodig om de druk op haar borst te verlichten.

"Ik deel mijn verhaal om jullie er van bewust te maken dat er iets verschrikkelijks in die elektronische sigaretten zit dat me bijna het leven kostte", aldus Maddie.

Volgens cijfers van het CDC (Centers for Disease Control and Prevention) zijn er in de VS alleen al bijna 200 mensen die lijden aan ernstige ademhalingsziekten die te wijten zijn aan het vape-fenomeen.