Thank god: één keer per week sporten is genoeg

2019 Hardlopen Joggen
Lifestyle
Fit & health
06-11-2019 09:17
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Je hebt mensen die van sporten houden en mensen die er een godsgruwelijke hekel aan hebben. Voor degenen die met veel moeite een keer per week van de bank komen om een klein uurtje te joggen, hebben we goed nieuws. Wekelijks één keer 50 minuten hardlopen is voldoende om gezond te blijven.

Dat nieuws blijkt uit een analyse van veertien onderzoeken naar hardlopen en gezondheid, die gepubliceerd is in het tijdschrift British Medical Journal.

Uit de analyse zijn een aantal interessante cijfers gekomen. Zo ga je er qua gezondheid een flink stuk op vooruit als je 50 minuten per week zou hardlopen. Hoe hard je dat doet, maakt niets uit. Al loop je acht kilometer per uur. Kan jou het schelen.

Verder blijkt ook dat het helemaal geen extra winst voor je gezondheid oplevert als je superveel sport. Daar tegenover staat dan wel weer het gegeven dat mensen die regelmatig joggen, een minder grote kans hebben op een vroegtijdige dood. Verder hebben sporters 30 procent minder kans op hart- en vaatziektes en 23 procent minder kans op kanker.