Studenten gaan gebukt onder corona, blijkt uit onderzoek

2020 Coronavirus School
News
Coronavirus
02-04-2021 14:20
Geschreven door Karen Luiken
Comment

De coronacrisis heeft er flink in gehakt bij studenten. Ze voelen zich slechter dan voor de pandemie losbarstte. Uit een onderzoek van Vrije Universiteit Brussel is gebleken dat er meer studenten zijn met milde psychische klachten, zoals somberheid en rusteloosheid.

Om erachter te komen hoe het met iedereen gesteld is, heeft de VUB het initiatief genomen om alle studenten die daar behoefte aan hadden, persoonlijk op te bellen. In totaal zijn er meer dan 7100 telefoontjes gepleegd door 140 masterstudenten psychologie. Het resultaat? 55 procent gaf aan zeer milde psychische klachten te hebben, 18 procent had matige tot ernstige klachten waarvoor professionele hulp aanbevolen is en 25 procent had geen psychologische klachten. De overige 2 procent had ernstige klachten zoals suïcidale uitingen. Zij worden, mits ze daar toestemming voor geven, doorverwezen voor gespecialiseerde hulp.

De VUB heeft actie ondernomen omdat de school studenten een hart onder de riem wil steken tijdens deze COVID-crisis. “Het subjectieve welbevinden van studenten is nu lager dan voor de aanvang van de pandemie”, zegt professor Johan Vanderfaeillie, die ook aan het onderzoek meewerkte. “Studenten ervaren de voorbije maand als een duidelijk lastige tijd in hun leven.”