2018 School Schoolbord Leraar Lerares
News
School

Steeds meer studenten doen langer over bachelordiploma

12-11-2018 12:04
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Het wordt voor studenten steeds lastiger om binnen de ‘normale’ drie jaar een bachelordiploma te halen. Ruim de helft doet er minstens vijf jaar over, zo blijkt uit cijfers van de KU Leuven.

Tien jaar geleden haalden zes op de tien studenten nog hun diploma op maximaal vijf jaar. Nu gaat het om ruim de helft. Oftewel: de cijfers zijn gezakt.

Volgens vicerector Tine Bealmans van de KU Leuven is er een logische verklaring voor de daling. “Je zit met een grote groep jongeren die enthousiast aan de unief begint. Maar ze hebben moeite met de overgang uit het middelbaar en vinden steeds moeilijker de weg naar een studierichting die bij hen past”, vertelt ze volgens het Nieuwsblad.

Studenten die drie jaar over hun bachelor doen, zijn zeldzaam geworden. Maar dat betekent gelukkig niet dat het aantal schoolgangers dat een diploma haalt, minder is geworden. “75 procent van de startende studenten haalt na vijf jaar ergens een bachelordiploma”, vertelt Koen Santermans van de UHasselt tegen het Nieuwsblad. Een groot deel van hen verkast tussendoor naar een andere opleiding.