Technische specificaties PlayStation 5 bekendgemaakt door Sony

Ps5 Logo
Technology
Games
18-03-2020 20:48
Geschreven door Nico De Greef
Comment

Enkel dagen nadat Microsoft de technische specificaties van de Xbox Series X heeft bekendgemaakt, zijn nu ook alle specs van de PlayStation 5 officieel onthuld door Sony. Beide consoles komen eind dit jaar op de markt.

Als we de PlayStation 5 vergelijken met de recente onthullingen van de Xbox Series X, dan zal Sony later dit jaar in het algemeen een iets minder krachtige console dan concurrent Microsoft op de markt brengen. Op zich is dit niet echt een verrassing, aangezien dat Microsoft elke generatie altijd al de 'betere' console gehad heeft. Dat zal nu opnieuw zo zijn, maar waar de PS5 wel wint, is op vlak van laadtijden. De PS5 krijgt net zoals de nieuwe Xbox een aangepaste SSD die komaf moet maken met lange laadtijden en zal dat zelfs 2 keer zo snel kunnen als Xbox Series X. En maar liefst 100 keer sneller dan de PlayStation 4. De PS5 komt met een gpu rekenkracht van 10,3 terraflops, wat ongeveer 5 keer krachtiger is dan de rekenkracht van de PlayStation 4.

Backwards compatibility

Sony bevestigde daarnaast nogmaals dat PlayStation 5 ook backwards compatible zal zijn met PS4-games. Al zal je niet elke PS4-game meteen op PS5 kunnen spelen. Dat zal geleidelijk aan gebeuren. Sony verzekerde wel dat de top 100 PS4-games vanaf de eerste dag gespeeld kunnen worden op de nieuwe console. Die zal ook raytracing technologie ondersteunen om games visueel nog mooier tot hun recht te laten komen.

In tegenstelling tot Microsoft heeft Sony het uiterlijk van de PS5 en de bijhorende nieuwe controller nog niet getoond. Een prijs werd evenals nog niet bekendgemaakt. Check onderstaande tabel voor alle specs van de PS5.

PlayStation 5 - Alle technische specificaties

 1. Processor (CPU)

  8x Custom Zen 2 Cores @ 3.5 GHz

 2. Grafische processor (GPU)

  10,3 TFLOPs, 36 CUs @ 2,23GHz (Custom RDNA 2)

 3. Geheugen

  16 GB gddr6

 4. Geheugenbandbreedte

  448 GB/s

 5. Opslag

  825 GB (Custom SSD)

 6. Uitbreidbare opslag

  Ja

 7. Externe opslag

  USB HDD Support

 8. Optische Drive

  Blu-Ray (4K Ultra HD)

 9. Performance goal

  4K @ 60 fps