Slechts 20 procent in september gevaccineerd als we zo doorgaan

Coronavirus
News
Coronavirus
08-02-2021 17:53
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Iedereen wil terug naar normaal. Iedereen wil kunnen feesten zonder anderhalve meter afstand. Iedereen wil kunnen knuffelen. Het is duidelijk: we willen allemaal hetzelfde, maar hoe lang gaat het nog duren voor onze dromen uitkomen? Als we zo doorgaan, moeten we nog héél lang geduld hebben.

Politico Europe, een website die zich focust op alles waar de Europese Unie mee bezig is, houdt een grafiek bij met daarin de vaccinatiesnelheid van alle landen in Europa. Volgens de cijfers loopt het Verenigd Koninkrijk aan kop; als ze daar het tempo van vaccineren aanhouden zoals het nu is, zal in september 99 procent van de bevolking een prik hebben gehad. In België gaat het om slechts 20 procent, in Nederland om 29 procent. Slecht? Ja, maar het kan altijd erger. Bulgarije spreekt van een percentage van 5 procent.

Behalve het Verenigd Koninkrijk is er geen enkel ander land dat in de buurt komt van het streven dat de Europese Unie heeft: 70 procent van de volwassenen vaccineren vóór eind september. Als ons Belgenlandje doorgaat op het huidige tempo van vaccineren, bereiken we dat doel pas in juli 2023. Nederland zal ietsje eerder klaar zijn, namelijk in september 2022. Alsnog een jaar later dan gehoopt.