Schokkend onderzoek: bijna helft van jongeren wordt gepest

2018 Beer Knuffel Roos Bloem Verdrietig Zielig
Heavy Sh!t
Heavy Sh!t
13-06-2018 14:38
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Bijna de helft van de Vlaamse jongeren zegt ooit slachtoffer te zijn geweest van pesten of cyberpesten. Dat blijkt volgens HLN uit onderzoek van de UGent.

Het onderzoek is bij 1.600 Vlaamse scholieren tussen de 12 en 18 jaar uitgevoerd. Daarvan zegt 48 procent ooit gepest te zijn. 18 procent geeft toe zelf iemand gepest te hebben.

Wat verder ook uit de (nogal schokkende) resultaten is gebleken: 39 procent van de jongeren is bereid zelf hulp te bieden, maar durft dit niet. En dat is erg. Getuigen van pestgedrag zouden slachtoffers namelijk kunnen helpen. Ze kunnen de pesterijen zelfs verminderen.

Er moet iets gedaan worden. En snel ook. Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten zou graag zien dat er een ‘kenniscentrum grensoverschrijdend gedrag’ wordt opgericht. Dat houdt in dat mensen die met jongeren omgaan, een basiscursus moeten krijgen met inzicht in pestgedrag en de mogelijke gevolgen ervan. Verder zou er ook een centraal crisismeldpunt moeten komen, waar men hulp en advies bij ernstige, acute problemen kan krijgen.