Play Station E3 2018
Technology
Games

PlayStation trekt zich terug uit populaire E3-gameconventie

30-11-2018 23:29
Geschreven door Nico De Greef
Comment

Nadat in september door Sony Interactive Entertainment CEO Shawn Layden werd aangekondigd dat er in december van dit jaar geen PlayStation Experience (Sony's eigen jaarlijkse game-event) zal plaatsvinden, heeft PlayStation nu ook bevestigd dat ze voor het eerst in het 24-jarige bestaan van de conventie niet zullen deelnemen aan de 2019-editie (of zelfs nooit meer) van E3, één van de grootste en belangrijkste gamebeurzen in de wereld. En fans zijn daar niet bepaald blij mee.

Hoewel de laatste PS4-exclusives (Ghost of Tsushima, DAYS GONE, The Last of Us Part II, Death Stranding, MediEvil en Dreams) die nog moeten uitkomen, al geruime tijd bekend zijn en ook al verschillende keren werden tentoongesteld met trailers en gameplay op voorbije events, valt het natuurlijk te begrijpen dat Sony niet echt veel meer nieuwigheden kan tonen tijdens PSX of E3 zonder de games uitgebreid te spoilen. Maar gameconventies zijn er niet alleen om nieuwe titels te onthullen. Het zijn ook evenementen waarbij gamers van over de hele wereld kunnen samenkomen om hun liefde voor videogames te uitten en om nieuwe en oude games te (her)ontdekken.

Betekent dit dat PlayStation 5 dichterbij is dan ooit?

De PlayStation 4 is een geweldig snufje technologie en we geven het dus niet graag toe, maar de levenscyclus van Sony's PS4 (nu 5 jaar oud) is stilaan echt het einde aan het naderen. Verschillende game developers zoals Cold Iron Studios, WG Games Montreal en Avalanche Studios hebben allemaal al aangegeven in vacatures of op hun LinkedIn-profielen dat ze momenteel hard aan next-gen titels werken. Met andere woorden: games voor de volgende generatie consoles van PlayStation en Xbox. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er nooit meer games voor PS4 zullen worden gemaakt, maar je snapt men punt wel. Volgens gerespecteerde experts in de gaming-industrie (Mat Piscatella, Hideki Yasuda en Michael Pachter) zouden we de volgende PlayStation-console mogelijk al in 2020 kunnen verwachten. De PS4 is dan 7 jaar oud en sluit netjes aan op Sony's traditie waarbij ze elke 7-8 jaar een nieuwe console uitbrengen.

In de plaats van E3

Geen PSX dit jaar en de afwezigheid van PlayStation tijdens E3 2019, sucks. Maar PlayStation belooft om het snel goed te maken:

"Naarmate de industrie evolueert, blijven we met Sony zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de community te betrekken. PlayStation-fans betekenen de wereld voor ons en we proberen om altijd te blijven innoveren, anders denken en experimenteren met nieuwe manieren om gamers te verrassen. Daarom hebben we besloten om niet deel te nemen aan E3 2019. We zijn nieuwe manieren aan het onderzoeken om onze community in 2019 te betrekken en kunnen niet wachten om onze plannen met jullie te delen", staat in Sony's officiële verklaring te lezen.

Wat deze plannen inhouden, blijft voorlopig nog onbekend, maar PlayStation belooft alvast om hun fans niet zomaar in de kou te laten staan.