PlayStation 5 verschijnt eind volgend jaar

Playstation Logo
Technology
Games
08-10-2019 20:00
Geschreven door Nico De Greef
Comment

Jim Ryan, de president en CEO van PlayStation, heeft in een nieuwe blogpost aangekondigd dat hun volgende console, dat officieel de naam PlayStation 5 (afgekort: PS5) heeft gekregen, aan het einde van volgend jaar wordt uitgebracht.

In april van dit jaar werd al bekend gemaakt door PlayStation-ontwerper Mark Cenry dat de next-gen console van Sony de nodige vernieuwingen met zich mee zal brengen. De ontwerper doet nu nog meer details uit de doeken, meer bepaald over de nieuwe controller die samen met de release van de console zal worden uitgebracht.

Gevoelige controller

De nieuwe controller moet gaan lijken op die van de PS4 maar krijgt voornamelijk onder de kap een flinke make-over. De huidige controller, de DualShock 4, kan al trillen wanneer bepaalde actie's worden uitgevoerd in games, maar de nieuwe controller moet speelervaringen naar een nóg hoger niveau tillen dankzij de toevoegingen van haptic feedback en adaptive triggers.

Haptic feedback moet de trilfunctie vervangen en meer uitbreiden. In plaats van het standaard bibberen zal de nieuwe controller in staat zijn om verschillende ervaringen beter op de speler over te brengen. Uitglijden over ijs zal bijvoorbeeld helemaal anders aanvoelen dan een voertuig in de prak rijden.

De komst van adaptive triggers moet er vervolgens voor zorgen dat de L2/R2-knoppen van de controller meer weerstand kunnen bieden tijdens het gamen waardoor spelers bijvoorbeeld de spanning die op een (pijl en) boog zit, beter kunnen aanvoelen.

Games installeren wordt makkelijker

Mark Cenry liet tot slot weten dat het installeren van games helemaal anders zal worden aangepakt. Vandaag de dag moeten gamers wachten tot het volledige game-bestand is geladen en geïnstalleerd om gebruik te kunnen maken van alle features binnen een game. Op de PlayStation 5 kunnen gamers zelf bepalen welke onderdelen van een spel ze eerst installeren en willen spelen. Zo is het bijvoorbeeld perfect mogelijk om eerst het multiplayer-gedeelte van een game te installeren of kunnen ze bepaalde onderdelen van een game weer verwijderen om opnieuw meer opslagruimte te creëren.

PlayStation heeft op dit moment nog geen officiële foto's vrijgegeven van hoe de PlayStation 5 eruit zal komen te zien. Hoeveel de console gaat kosten, is ook nog niet bekend.