Play has no limits: dit kan je allemaal met de PlayStation 5

Ps5
Technology
Games
16-11-2020 14:30
Geschreven door Nico De Greef
Comment

Aanstaande donderdag is het eindelijk zover: vanaf dan kunnen we ook bij ons aan de slag met de PlayStation 5. Over de technische specificaties van de console weten we inmiddels alles al: zo ondersteunt de console HDR, raytracing, framesnelheden tot 120 fps en 8K-schermen. Maar wat kun je nu eigenlijk allemaal met de nieuwe spelconsole van Sony? We zetten de belangrijkste features op een rij!

Strakke gebruikersinterface

Het eerste wat natuurlijk opvalt is het spiksplinternieuwe controlecentrum dat speciaal is ontworpen met 4K-schermen in gedachten. Dit is de plek waar je onder andere veelgebruikte systeemfuncties, game-nieuws, activiteiten en aanbevelingen kunt bekijken.

Activiteiten

Over activiteiten gesproken, wist je dat de PS5 over zogenaamde Activity Cards beschikt? Via deze cards kun je pijlsnel naar een specifiek level of mode in een game springen zonder eerst het hoofdmenu van het spel te moeten openen. Daarnaast geven cards ook aan hoeveel speeltijd een bepaald level in beslag neemt en wordt er bijgehouden hoeveel progressie je hebt gemaakt. Super handig!

Onderscheidingen

Op de PlayStation 5 kunnen spelers die deelnemen aan multiplayer-matches voortaan onderscheidingen aan elkaar geven. Dit gebeurt aan de hand van Accolades. Dit is een soort badge die je aan een andere speler kan geven om hem of haar te feliciteren voor het tonen van behulpzaamheid, vriendelijkheid of sportiviteit tijdens een online match. De onderscheidingen die je hebt ontvangen, worden op je profiel weergegeven.

Multitasken tijdens het gamen

Een andere handige feature is multitasking tijdens het gamen. Online spelers kunnen tijdens het gamen nu ook het scherm van een party-lid bekijken. Voorbeeld: je bent aan een spannende race bezig in Fall Guys en je vriend is ondertussen Assassin's Creed aan het spelen en heeft een cool wapen gevonden die hij aan je wil laten zien. Via het snelmenu van de PS5 kan je het shareplay-venster van je vriend oproepen, in een hoekje van je eigen scherm plaatsen, en tegelijkertijd je eigen game gewoon verder blijven spelen.

Deze functie kan ook worden gebruikt om Help-video's in te schakelen tijdens het gamen. Sommige PS5-games, zoals Demon's Souls, beschikken namelijk over walkthrough-filmpjes die gemaakt zijn door de ontwikkelaars zelf om spelers weer op pad te helpen wanneer ze vast komen te zitten in een spel.

Gamevoorinstellingen

Time is money is een term waar Sony dubbel en dik inzet met hun nieuwe console. Spelers kunnen al kostbare tijd winnen door gebruik te maken van Activity Cards om snel en efficiënt een specifiek level of mode in een game te betreden, maar er is méér. PS5-gebruikers kunnen op hun console namelijk ook gamevoorinstellingen selecteren die automatisch op al hun opgeslagen games worden toegepast. Zo hoef je bijvoorbeeld maar 1 keer de taal of ondertiteling van je spellen te selecteren of aan te geven of je al dan niet met inverted controls wilt spelen.

PS4 games spelen op PS5

De misschien wel grootste en belangrijkste feature van de PS5 is uiteraard de backwards compatibility functie waarmee PS4-games gespeeld kunnen worden op de nieuwe console. Dankzij de krachtige technologie van de PS5 krijgen PS4-games automatisch een boost waardoor ze er - in de meeste gevallen - nog beter uitzien en soepelder spelen dan ooit.

DuelSene Controller

Last but not least is de revolutionaire DualSense Controller die spelers in staat stelt om de impact van hun acties nog beter aan te voelen. Dit is allemaal mogelijk dankzij de ingebouwde haptische feedback en adaptieve triggers waarmee spelers bijvoorbeeld de spanning op een boog kunnen voelen of het verschil kunnen aanvoelen tussen het wandelen op een ijsoppervlakte of modderpoel.

Dit en meer mag je verwachten van de PlayStation 5 vanaf 19 november. Play has no limits!