Ophef over racistische slogans tijdens studentenavond in Leuven

2019 Slogan
News
School
02-11-2019 07:00
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Een ‘politiek incorrecte fakavond’ van studentenvereniging Eoos in Leuven heeft voor veel kritiek gezorgd. Speciaal voor de bijeenkomst werd Fakbar Letteren voorzien van racistische, homofobe en transfobe citaten en aanstootgevende memes. "Gay zijn is een keuze, trans zijn is een hype", was een van de vele slogans die in de bar te vinden was.

Kring Eoos bevat taal- en regiostudenten van de KU Leuven. Hun ‘politiek incorrecte avond’ is niet in de smaak gevallen bij Undivided, het onafhankelijk diversiteitsplatform van de KU Leuven. Op Facebook hebben zij hun zorgen geuit. “In vergelijking met andere studies, bevat hun studie veel studenten met een kleurtje. Helaas is dit niet zichtbaar binnen de studentenvereniging zelf”, aldus Undivided. “Het weerhield hen er niet van racistische posters zoals ‘Hippity hoppity Congo my property’ op te hangen en naar mensen zoals Koning Leopold II te verwijzen als een geweldige kerel (…) Toen ze geconfronteerd werden met het racistische feestje, ontkende de praeses van Eeoos zijn verantwoordelijkheid en beweerde hij dat het niet om racisme kon gaan. Alles zou als grap zijn bedoeld. Maar een racistische grap is natuurlijk nog altijd racistisch.”

Zoals eerder gemeld werd Fakbar Letteren voor de studentenavond 'versierd' met verschillende slogans. Dat waren zinnen zoals: ‘De multiculturele samenleving is mislukt’, ‘Aan allen die gekomen zijn, proficiat. Aan allen die niet gekomen zijn, mooi zo, blijf in uw eigen land’ en ‘Gay zijn is een keuze, trans zijn is een hype’.

Kring Eoos heeft inmiddels gereageerd op alle ophef en biedt excuses aan. “We willen graag reageren op de posts die verschenen over onze ‘politiek incorrecte fakavond’ van woensdag. Op geen enkele manier wil Eoos of haar leden de ideeën die er op onze avond omhoog hingen, echt uitdragen en daarvoor willen we ons ook oprecht excuseren. Als kring zijn we actief bezig aan onze inclusiviteit voor een verenigingsleven waarin iedereen zich welkom voelt. Een van de stappen die we daarvoor hebben genomen vorig jaar, was de ‘rising sun’ van ons schild te halen. Hierdoor was de reactie gekomen van enkelen dat Eoos ‘té politiek correct’ was. Om de absurditeit van deze uitspraak te beantwoorden, kozen we voor een radicaal thema dat helemaal niet aansluit bij de ideologie van Eoos.”