Onderzoek: bijna helft jongeren piekert over geld

Geld
News
News
16-09-2020 11:30
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Maak jij je ooit zorgen over geld? Don’t worry, je bent absoluut niet de enige. Uit onderzoek van Indiville, dat in opdracht van Febelfin is gedaan, is gebleken dat bijna de helft van de jongeren dit doet. Erover praten wordt echter vrijwel nooit gedaan. En om dat taboe nu te doorbreken, is er een campagne gelanceerd waarbij influencers herkenbare money confessions delen.

Voor het onderzoek zijn 2.000 Nederlandstalige en Franstalige jongeren tussen de vijftien en dertig jaar ondervraagd. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

  • 41 procent van de Belgische jongvolwassenen ligt soms wakker van zijn of haar financiële situatie.
  • 36 procent zegt regelmatig bang te zijn dat zijn of haar bankkaart geweigerd zal worden in de winkel.
  • 70 procent van de jongeren gaat bij vragen over geld eerst naar de ouders.
  • 15- tot 19-jarigen maken zich vooral zorgen over voldoende geld voor nieuwe kleren, hobby’s en feestjes.
  • Bij 20- tot 30-jarigen hebben de grootste geldzorgen betrekking op het kunnen betalen van huur of afbetaling van een huis. Ook maken ze zich zorgen over spaargeld.
  • Wie niet studeert en nog thuis woont, maakt zich hoofdzakelijk zorgen over het kunnen afbetalen van een auto en andere kosten.

Omgaan met geld en bankzaken leren jongeren hoofdzakelijk thuis (84%). De school en vrienden blijken met respectievelijk 38% en 42% een minder grote rol te spelen. 70% van de jongeren stapt in eerste instantie dan ook naar de ouders bij vragen over geld. Bij 15- tot 19-jarigen stijgt dat zelfs tot 80%. Bij 20-plussers komt de bank in beeld.

Veel ouders praten echter niet graag met hun kinderen over geld. Zeggen hoeveel je verdient, hoeveel je uitgeeft en hoeveel er op je spaarboekje staat, lijkt anno 2020 nog steeds een taboe. Ouders geven aan nog liever met hun kinderen over seks te praten dan over geld. Dat maakt het voor jongeren moeilijk om te leren omgaan met geld en financiële kennis op te bouwen.

Maar zoals gezegd kunnen niet alleen ouders een rol spelen bij het bijbrengen van financiële kennis en het wegnemen van geldzorgen. Ook scholen zijn hierin belangrijk. Aan de ene kant is de school de ideale omgeving om jongeren betrouwbare informatie over geld aan te reiken. Aan de andere kant kan het onderwijs een deel van de ongelijkheid wegnemen. Door financiële educatie in het opleidingstraject in te bouwen, starten jongeren op hetzelfde moment met het opbouwen van financiële kennis.

Money confessions
Of het nu thuis is, op school of onder vrienden, één ding staat vast: praten over geld moet uit de taboesfeer worden gehaald. Daarom lanceert Febelfin vandaag een campagne waarbij Vlaamse en Franstalige influencers eerlijke, herkenbare verhalen over omgaan met geld delen via hun Instagram stories.

De verhalen van de influencers raken verschillende thema’s aan: van te veel geld uitgeven tot voldoende geld opzij houden voor je belastingen. De boodschap? Elk verhaal telt en is de moeite waard om te delen.