Nieuwe socialmediasite 'The Afternet' herdenkt overledenen

The Afternet
News
News
05-09-2019 16:57
Geschreven door Nico De Greef
Comment

Een nieuwe socialmediasite is opgedoken. De site heet 'The Afternet' en is voornamelijk gericht op het herdenken van dierbare overledenen.

Het idee komt van de Nederlander Nicolai Kippersluis die 30 jaar geleden zijn 23-jarige broer verloor. Toen bestond sociale media nog niet en waren foto's en filmpjes de enige fysieke herinneringen die men overhield van een overledene. 'The Afternet' moet dat veranderen door een digitale omgeving te worden waar toekomstige generaties hun overleden familieleden en vrienden tot wel 200 jaar na hun overlijden kunnen herdenken.

Het concept doet denken aan het Facebook-profiel dat achterblijft wanneer de eigenaar van dat profiel overlijdt. De eigenaar kan er dan voor kiezen om zijn profiel automatisch te laten verwijderen of over te dragen aan een nieuwe beheerder. In dat laatste geval blijft er vaak een zee van informatie achter op het profiel dat niet altijd even van belang is. Het idee achter 'The Afternet' is dat levende personen zelf kunnen bepalen welke informatie er op hun profiel achterblijft na hun overlijden. De bedoeling is dan ook dat gebruikers zelf gebeurtenissen, foto's, filmpjes en eventuele overlijdenswensen toevoegen en, net zoals bij Facebook, iemand kunnen aanstellen als nieuwe beheerder na het overlijden.

In tegenstelling tot andere sociale mediasites is 'The Afternet' helemaal advertentievrij en een profiel aanmaken is ook volledig gratis. Maar vanaf het tweede jaar na het overlijden van een persoon wordt er ongeveer 1 euro per jaar aangerekend om het profiel te behouden.