Ronaldo Sporting
Lifestyle
Fit & health

Van passie naar obsessie: steeds vaker mentale problemen bij jonge mannen die obsessief sporten

02-12-2018 16:32
Geschreven door Nico De Greef
Comment

Een nieuw onderzoek dat recent gepubliceerd werd in het International Journal of Eating Disorders, toont aan dat jonge mannen die obsessief met hun lichaam bezig zijn, vaker met mentale problemen kamper dan eerder werd gedacht. Tien procent van de 2460 onderzochte mannen bleken aan een zelfbeeldstoornis te lijden waarbij depressies, overmatig alcoholgebruik, overbodig diëten en een dramatisch hogere kans op het gebruik van illegale supplementen en anabole steroïden kunnen behoren tot mogelijke gevolgen van obessief sportgedrag.

Verkeerd ideaalbeeld

Tien procent van de mannen die deelnamen aan het onderzoek van Trine Tetlie Eik-Nes, hoofddocent aan het NTNU-departement Neuromedicine and Movement Science, gaven toe dat ze in de eerste plaats niet trainen om gezonder te worden, af te vallen of zware voorwerpen te kunnen tillen, maar het eerder doen om uiterlijke kenmerken waarbij ze streven naar een ideaalbeeld van bijvoorbeeld bekende sporters zoals Cristiano Ronaldo.

"Problemen ontstaan wanneer het lichaam van professionele sporters zoals Ronaldo het ideaalbeeld wordt van mannen", zegt Eik-Nes. "Mannen die werken, studeren of voor hun familie moeten zorgen kunnen niet full-time sporten of trainen. Als je eruit wil gaan zien als Ronaldo moet je er eigenlijk al je baan van maken om dit lichaam te creëren."

Eik-Nes voegt eraan toe dat jongeren de dag van vandaag opgroeien met onrealistische lichaamsbeelden. "Meisjes moeten dun zijn en kleine taillelijnen hebben, terwijl jongens brede schouders en grote spierballen moeten hebben. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn." Hoewel het natuurlijk belangrijk is om te verduidelijken dat niet alle sportende jonge mannen aan een zelfbeeldstoornis lijden, is het wel een steeds meer voorkomend probleem dat zeker niet mag genegeerd worden.