Netflix haalt zelfmoordscène uit ’13 Reasons Why’

2019 13Reasons
Entertainment
TV / streaming
16-07-2019 10:33
Geschreven door Dieter Blarinckx
Comment

Het eerste seizoen van de populaire Netflix-serie ’13 Reasons Why’ was zo’n twee jaar geleden een enorm succes. Toch kwam er ook veel kritiek omdat Netflix de beruchte zelfmoordscène van het hoofdpersonage in beeld bracht. Volgens velen zou die scène anderen doen aanzetten om zelfmoord te plegen. Nu heeft Netflix besloten die scène uit de serie te halen.

“Terwijl we ons voorbereiden op de start van het derde seizoen, zijn we ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie. Op advies van medische experts, inclusief de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we in overleg met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten om de scène waarin Hannah een einde aan haar leven maakt aan te passen”, staat in hun statement te lezen.

Maar dat is niet de eerste aanpassing die Netflix doet na kritiek op de zelfmoordscène. Ze voegden immers al eerder een waarschuwing toe bij aanvang van het eerste seizoen.

In april kwam het nieuws naar buiten dat jonge Amerikanen sinds de lancering van ‘13 Reasons Why’ vaker zelfmoord zouden hebben gepleegd. Volgens Amerikaans wetenschappelijk onderzoek is het aantal zelfmoorden onder jongeren tussen 10 en 17 jaar in april 2017 met bijna 30 procent gestegen.

Wie zelf met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.