Microsoft stelt Xbox Series X officieel voor

Xbox Series X
Technology
Games
17-03-2020 20:09
Geschreven door Nico De Greef
Comment

Maandenlang werd er op het internet flink gespeculeerd en geroddeld over hoe krachtig en snel de nieuwe Xbox Series X zal zijn. Nadat Microsoft de nieuwe spelconsole vorig jaar al grotendeels had onthuld tijdens de Game Awards, heeft het bedrijf nu ook alle details bekendgemaakt wat betreft de technische specificaties van de next-gen console en de bijhorende nieuwe controller. Wat je dan zoal mag verwachten? We zetten alles op een rijtje!

Zei er iemand meer framerates?

Wat ons meteen opvalt is dat Xbox Series X een pak krachtiger wordt dan de huidige Xbox One X. Met een gpu rekenkracht van 12 terraflops is de nieuwe console dan ook maar liefst twee keer zo krachtig dan de One X en kunnen games vlotjes gespeeld worden in 4K-resolutie met een standaard beeldsnelheid van 60 frames per seconde en die bovendien kan oplopen tot wel 120 fps(!).

Niet alleen de framerate wordt sneller, maar ook de laadsnelheid is verbeterd mede dankzij de aangepaste SSD die in de nieuwe console zit. Huidige spelconsoles, zoals de PlayStation 4 en Xbox One maken gebruik van een verouderde HDD voor de opslag van games, maar dankzij de overstap naar een SSD zal dat nu veel sneller kunnen gebeuren. Als voorbeeld heeft Microsoft een video online gezet waarin een game op de Xbox Series X al na 10 seconden volledig is opgestart, terwijl de Xbox One X er veel langer over doet. Bovendien zorgt een SSD er voor dat grote gamewerelden veel sneller geladen kunnen worden waardoor je geen laadschermen meer in je gezicht geduwd krijgt telkens je een nieuw gebied wil verkennen.

Adembenemend mooi

Snellere laadtijden en oogverblindende details klinken natuurlijk als muziek in onze oren. Maar hoe zit het eigenlijk met de visuals? Ook daar heeft Microsoft uiteraard een antwoord op bedacht: DirectX Raytracing. Deze technologie is al ruime tijd beschikbaar voor pc's, maar komt nu voor het eerst naar consoles. Raytracing zorgt ervoor dat games er nog mooier uit komen te zien door er realistische uitziende effecten zoals licht, schaduwen en reflecties aan toe te voegen. Om dit te demonstreren werden twee foto's genomen van het spelletje Minecraft. De eerste foto toont Minecraft zonder raytracing. Op de tweede foto zien we de effecten van raytracing in volle actie. Het resultaat is een wereld van verschil.

Nieuwe verbeterde controller

Microsoft heeft ook een nieuwe versie van de Xbox Wireless Controller voorgesteld. De controller blijft qua ontwerp grotendeels hetzelfde, maar heeft enkele kleine wijzigingen gekregen. Zo is de d-pad aangepast en werden er 'bobbeltjes' aan de schouderknoppen toegevoegd om de grip van gamers te versterken. Verder heeft de nieuwe controller (die trouwens ook compatibel is met Xbox One) een deelknop waarmee gebruikers snel een screenshot of video kunnen delen. En ook het tijdsinterval tussen een druk op een knop en de actie op het scherm werd verkleind zodat je nu nog sneller kunt reageren in het heetst van de strijd.

Een overzicht van alle technische specificaties vind je onderaan terug. Xbox Series X is volledig backwards compatible en staat gepland voor release eind dit jaar. Wat de console gaat kosten, zal op een later tijdstip worden bekendgemaakt.

Xbox Series X - Alle technische specificaties

 1. Processor (CPU)

  8x Custom Zen 2 Cores @ 3.8 GHz (3.6 GHz w/ smt)

 2. Grafische processor (GPU)

  12 TFLOPs, 52 CUs @ 1.825 GHz (Custom RDNA 2)

 3. Geheugen

  16 GB gddr6

 4. Geheugenbandbreedte

  10 GB @ 560 GB/s

 5. Opslag

  1 TB (Custom SSD)

 6. Uitbreidbare opslag

  Ja

 7. Externe opslag

  USB 3.2 External HDD Support

 8. Optische Drive

  Blu-Ray (4K Ultra HD)

 9. Performance goal

  4K @ 60 fps, tot 120 fps