Maken warme temperaturen je sneller dronken?

2019 Wijn Alcohol
Lifestyle
Food
24-06-2020 10:15
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Je kent het vast wel: de zon schijnt, de temperaturen tikken de 30 graden aan en je zit op een terras. Je bestelt een cocktail waar je er normaal gesproken vijf van moet drinken om dronken te worden, maar op de een of andere manier word je nu van één drankje al aangeschoten. Komt het door de hitte dat de alcohol sneller aan het werk gaat? AD heeft het antwoord.

Er wordt vaak gezegd dat je sneller dronken wordt als je in de zon zit, maar klopt dat eigenlijk wel? Volgens Tom Bart, die gespecialiseerd is in verslaving, is er nooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Er is dus geen keihard bewijs, maar er zijn volgens hem wel redenen waarom je alcohol sneller voelt als het warm is.

Ten eerste kost niet alleen het drinken van alcohol energie, maar ook het in de zon zitten. Het kan zijn dat je alcohol op die manier minder goed kan verwerken. Ten tweede verspreidt alcohol zich sneller door je lichaam als het warm is, omdat de bloedtoevoer in de bloedvaten dan toeneemt. “Maar dat is vooral psychologisch”, zegt hij.