Levensgevaarlijke cocktail vormt nieuwe trend onder jongeren

2020 Purple Lean
Lifestyle
Food
27-06-2020 12:40
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Jongeren hebben een nieuwe cocktail bedacht en dat is geen goed nieuws. Purple lean, zoals het betreffende drankje wordt genoemd, is een mix van hoestdrank met frisdrank. Levensgevaarlijk.

Volgens de politie komt de cocktail oorspronkelijk uit de Amerikaanse rapcultuur. Het is paars van kleur, verslavend en erg in trek bij de jeugd. De basis is een bepaald soort hoestsiroop dat gemixt wordt met frisdrank, soms in combinatie met winegums om het zoeter te maken.

De politie in de Nederlandse provincie Noord-Brabant roept jongeren op het drankje niet te drinken. “Begin er niet aan! Het is erg verslavend en bovendien ook strafbaar. Codeïne (een van de werkzame stoffen van dit middel) heeft een verdovende werking op je lichaam. In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen.”

Het risico wordt vergroot als de cocktail wordt gedronken in combinatie met alcohol. In de Verenigde Staten heeft de mix al tot meerdere overdoseringen geleid met de dood tot gevolg.