Leerlingen breken refter af omdat ze examenrooster haten

School Andre Thomas Vorst
News
School
03-12-2019 16:05
Geschreven door Nico De Greef
Comment

In de Franstalige middelbare school Athénée André Thomas in Vorst is dinsdagmiddag een flinke rel uitgebroken. Verschillende leerlingen hadden zich teruggetrokken in de refter om er de boel af te breken omdat ze niet akkoord gingen met hun opgestelde examenrooster. Een tiental politiecombo's moesten ter plaatse komen om de gemoederen te bedaren. Eén leerkracht raakte gewond aan de hals.

Leerlingen van het atheneum André Thomas zijn het er allemaal over eens: hun rechten worden niet gerespecteerd en de schooldirectie weigert om naar hen te luisteren. Volgens verschillende leerlingen zouden de wc's van de school bovendien smerig zijn, is de directie veel te streng en is er een groot gebrek aan informatie. "We hebben volgende week examens en we weten helemaal nog niets. Alles wordt ons op het laatste nippertje meegedeeld", zegt laatstejaarsstudent Sawad (19) in De Standaard.

Toen de leerlingen vanmiddag eindelijk hun examenrooster kregen, was de maat vol. Het rooster trok naar eigen zeggen op niets en verschillende leerlingen trokken zich terug in de refter om te staken. Het was daar dat de boel helemaal uit de hand liep: er werd met stenen en vuilnisbakken gegooid en vernielingen werden aangericht in de refter.

De politie werd massaal opgetrommeld om de gemoederen te bedaren waarbij verschillende leerlingen moesten worden afgevoerd met symptomen van hyperventilatie. Een woordvoerder van de school heeft laten weten dat de lessen voorlopig worden geschorst en dat het merendeel van de leerlingen heeft de school ondertussen weer heeft mogen verlaten. Ondanks de manifestatie zouden de examens volgende week wel gewoon doorgaan.