Kaascoma's zijn dus serieus een ding

2020 Kaas
Lifestyle
Food
27-12-2020 11:04
Geschreven door Karen Luiken
Comment

De kerst is inmiddels voorbij en de kans dat je in de afgelopen dagen meerdere kaasplankjes naar binnen hebt gewerkt, is zeer aanwezig. Voelde je je plotseling ontzettend moe na het eten van de gele substanties? Daar is een reden voor. Er bestaat zoiets als een kaascoma. En ja: die krijg je inderdaad door het nuttigen van grote hoeveelheden fromage.

Kaas bevat veel vet en eiwitten. En die twee voedingswaarden hebben in tegenstelling tot koolhydraten veel meer energie nodig om af te kunnen breken tijdens de spijsvertering. Voedingsdeskundige Kelly Mulhall geeft meer uitleg in een gesprek met Tyla: “Je voelt je moe omdat het lichaam zijn handen vol heeft aan het afscheiden van spijsverteringsenzymen en maagzuur. Het kost nogal wat energie, die weggevoerd wordt van andere delen van het lichaam, inclusief de hersenen.”

Voedingsdeskundige Camilla Gray voegt daaraan toe: “Het hormoon dat vrijkomt na het eten van vetrijk voedsel (zoals kaas) wordt geassocieerd met het opwekken van slaperigheid. Als je een calorierijke maaltijd hebt gegeten, worden er signalen naar de slaapcentra in je hersenen gestuurd. Deze signalen verminderen je hongergevoel, maar zorgen er tegelijkertijd ook voor dat je slaperig wordt.”