Jongeren zoeken 1000 dier- en plantsoorten binnen 24 uur

Foto  Soetkin De Vos Jnmers Doen Aan Natuurstudie
News
Climate
28-04-2021 09:38
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Binnen 24 uur tijd, verspreid over heel Vlaanderen, 1000 verschillende dier-, planten- en paddenstoelensoorten vinden. Dat is het doel van jongeren van de jeugdbeweging Jeugdbond voor Natuur en Milieu op 1 mei.

Gewapend met verrekijkers, loupen en natuurveldgidsen gaan jongeren van West-Vlaanderen tot Limburg op zoek naar alles wat vliegt, kruipt, bloeit en zoemt. “Het doel is om op 24 uur tijd 1000-soorten te vinden, een zogenaamde 1000-soortendag dus”, zegt Robbe Cool van JNM. “We hebben onze lokale JNM-afdelingen opgetrommeld om in kleine groepjes in hun eigen streek op zoek te gaan in allerlei verschillende biotopen. We doen dit allemaal tegelijk op 1 mei.”

De afdelingen van JNM staan die dag in contact met elkaar, zodat ze via een gemeenschappelijke chatgroep elkaar kunnen helpen om de gevonden soorten op naam te brengen. Ook de organisatoren van de 1000-soortendag helpen daarbij.

De actie wordt in eerste instantie gedaan omdat JNM het leuk vindt. Maar met het initiatief wil de jeugdbeweging ook bijdragen aan het aantal natuurwaarnemingen. Om de natuur optimaal te beschermen en beheren is het namelijk nodig om een duidelijk beeld te krijgen van de biodiversiteit in Vlaanderen. “We helpen mee aan een hoger doel en vinden hier zelf veel plezier in”, concludeert Robbe Cool.