2019 Youth For Climate Staking
News
News

Jongeren spijbelen om te protesteren voor het klimaat

10-01-2019 12:04
Geschreven door Carole Vink
Comment

Vanmorgen kwamen een 1000-tal jongeren samen voor het Parlement in Brussel om te protesteren voor het klimaat en hun toekomst. Daarom willen de leerlingen elke donderdag komen staken voor het staatsgebouw. Leuk weetje: de Brusselse politie heeft hen voor de eerste stakingsdag toestemming gegeven om te spijbelen.

Minister van onderwijs Hilde Crevits vindt het een positief initiatief van de studenten, maar wel als het buiten de schooluren gebeurt. "Spijbelen is niet de juiste methode", zegt Crevits. Ze nodig wel al de jongeren woensdagnamiddag uit om hun toekomst en het klimaat te komen verdedigen.

“Waarom zouden we naar school blijven gaan als er geen toekomst meer is voor ons”


Youth For Climate
zette 5 januari een video op hun Facebookpagina waarin ze hun mening gaven over het klimaat en hun toekomst. Met dit filmpje hopen ze zoveel mogelijk leerlingen naar Brussel te krijgen zodat de boodschap duidelijk is voor het parlement: "Doe er iets aan!"

Minister van onderwijs Hilde Crevits vindt het een positief initiatief van de studenten, enkel als het buiten de schooluren gebeurt. "Spijbelen is niet de juiste methode", zegt Crevits. Ze nodigt alle jongeren woensdagnamiddag uit om hun toekomst en het klimaat te komen verdedigen.

De studenten halen hun inspiratie bij Greta Thunberg, het meisje uit Stockholm dat elke vrijdag spijbelt om voor het Zweedse parlement met een spandoek te zitten voor een beter milieu. De jongeren pikken het niet meer dat politici niets doen voor een beter klimaatbeleid. Zelfs niet na de grote klimaatmars op 2 december 2018 waarvoor 75 000 mensen op straat kwamen.