Jongeren gunnen andere groepen als eerste het vaccin

2020 Coronavirus School
News
Coronavirus
17-12-2020 16:54
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Als het coronavaccin er na maandenlang testen eindelijk komt, gunnen jongeren het andere groepen als eerst om gevaccineerd te worden. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie, die door UAntwerpen is opgezet en mede mogelijk is gemaakt door UHasselt, KU Leuven, ULB en Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

De meeste mensen (85 procent) vindt dat zorgverstrekkers als één van de eersten een vaccin moeten krijgen. De bewoners en personeelsleden van woonzorgcentra scoren ook hoog. In tegenstelling tot jongeren, die door de helft van de respondenten op de laatste plaats worden gezet.

De jeugd denkt daar hetzelfde over; ook zij zetten zichzelf achteraan in de vaccinatierij. Philippe Beutels van UAntwerpen zegt: “Naast hun inzicht dat ze zelf relatief weinig kans lopen op een ernstig verloop van COVID-19, wijst dat mijns inziens toch vooral op hun verantwoordelijkheidsgevoel. Uit onze bevraging blijkt dat het mentaal welzijn van jongeren heel erg lijdt onder deze crisis, maar toch vinden ze het belangrijker dat andere groepen eerst gevaccineerd worden. Ze zijn ook van mening dat hun leerkrachten sneller dan henzelf het vaccin moeten krijgen.”