Jongeren blijven protesteren tegen kledingvoorschriften

Schermafbeelding 2021 06 08 Om 13 15 55
News
School
08-06-2021 13:19
Geschreven door Geoffrey Roose
Comment

Al enkele dagen protesteren jullie tegen de kledingvoorschriften op school. Volgens vele zijn ze vrouwonvriendelijk. Veel meisjes en jongens gingen afgelopen vrijdag en gisteren in rokjes of kleedjes naar school. We vroegen jullie hoe jullie school omgaat met kledingvoorschriften in de zomer en of jullie soms commentaar op jullie kleren kregen. De reacties stroomden binnen.

Vanessa: “Ik werd vandaag aangehouden door een secretaresse van onze school, ze zei dat ik me direct moest bedekken en belde dan de directeur. Ik ben er naartoe gegaan en ik kreeg te horen dat mijn kleren (een lange roze weide broek die tot aan mijn ribben komt en een roze panter crop top die heel mijn borsten area bedekt) te vulgair zijn en dat ik anderen zo dwing om op mijn borsten te kijken waarin ze geen zin hebben. Toen ik me begon te verdedigen begon hij te zeggen dat ik niet serieus kan genomen worden door mijn taalfouten die ik ervoor in een mail heb gemaakt naar hem (ik ben Pools dus Nederlands is niet mijn moedertaal en ik heb er moeilijkheden mee). Dit heeft me laten wenen omdat ik gewoon gedenigreerd werd over mijn taal, terwijl het niets te maken had over mijn uiterlijk. Hetzelfde situatie had een andere vriendin van mij op hetzelfde school.”

Jitse Timmermans: “Wij hebben vandaag ook meegedaan aan de actie!! We waren twee minuten op de speelplaats en werden meteen aangesproken over een te blote buik. Ik was de enige jongen die meedeed, waardoor ik dus redelijk hard opviel. Terwijl in het schoolreglement alleen staat dat de kledij niet uitdagend mag zijn. Bij mijn weten is een navel of buik niet uitdagend!”

Laura Verweirder: “Wij deden vandaag allemaal een croptop aan op onze school om de dresscode moderner te maken en om seksisme tegen te gaan!”

Mattis Ganseman: “Hier is een foto van mij waardoor ik strafstudie heb gekregen, de lessen niet mocht volgen en zelf niet ver van geschorst was. Het is een kleed waar geen schouders op te zien zijn en het is ook lang, het kwam tot onder mijn knieën. In ons schoolreglement staat nergens dan jongens geen kleedjes mogen dragen en toch kreeg ik een sanctie. Dit zou moeten kunnen in deze tijden op scholen. Er stond ook “Equal?” op mijn borst waardoor ze vonden dat ik aan het stoken was en andere mensen aanzetten tot protesteren, wat niet waar is.”