Jongeren bedenken oplossingen voor seksuele intimidatie in de stad

Lesly Heidy Naomi En Yousri In De Studio Te Antwerpen
News
News
10-02-2021 08:45
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Seksuele intimidatie op straat. Jongeren, en dan met name vrouwelijke jongeren, zijn het meer dan beu. Om er voor eens en voor altijd een einde aan te maken, kwamen gisteren zo’n vijfhonderd Belgische en Spaanse jongeren online samen voor een debat. Daar kozen ze vijf aanbevelingen om dit probleem in hun stad op te lossen.

Het J500-event, kort voor Jongeren-500, werd georganiseerd door Belgische en Spaanse kantoren van Plan International. Uit een eerder onderzoek van de Belgische tak van die organisatie bleek dat tot wel 91 procent van de meisjes en 28 procent van de jongens al te maken kreeg met seksuele intimidatie op straat. Van nafluiten tot ongewenste aanrakingen: veel jongeren voelen zich onveilig zodra ze hun huis verlaten. Tijd voor actie dus. Tijdens het online debat werden in het totaal 25 punten besproken, waarvan de volgende 5 in de top belandden:

  1. Ontwikkel een online platform waar jongeren hun mening kunnen geven en oplossingen kunnen voorstellen tegen seksuele intimidatie.
  2. Voeg gendergelijkheid als onderwerp toe aan het school curriculum om te praten over discriminatie, seksualiteit en gendergerelateerd geweld zoals seksuele intimidatie.
  3. Aanwezigheid van professionals zoals psychologen en laagdrempelige emotionele ondersteuning in scholen.
  4. Maak ‘veilige plaatsen’ in vrijetijdszones, met posters en borden die uitleggen hoe je seksuele intimidatie (als omstander) kan tegengaan.
  5. Creëer een noodnummer voor seksuele intimidatie in het openbaar vervoer zodat veiligheidspersoneel snel kan ingrijpen.

Naast honderden jongeren waren er ook verschillende politici aanwezig bij het J500-event. Zij gaan aan de slag met de aanbevelingen.