2018 Kus Holebi
News
News

Holebi’s zijn oké maar clichés tussen mannen en vrouwen blijft bestaan

10-09-2018 12:52
Geschreven door Simon Smetryns
Comment

1.300 jongeren tussen 16 en 25 jaar gaven hun mening tijdens de bevraging van TAGMAG, VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. In het laatste deeltje over hoe we de toekomst zien, hebben we het over onze samenleving.

SAMENLEVING EN VEILIGHEID – DEEL 2

Vlaamse jongeren zijn zich erg bewust van sociale problemen zoals bijvoorbeeld racisme. Maar liefst 7 op 10 zegt namelijk al eens getuige van racisme te zijn geweest.

Onze jeugd is dan ook heel verdraagzaam ten opzichte van minderheidsgroepen. Zo zijn holebi’s helemaal oké want slechts 6% van de jongeren zegt dat het hen zou storen als twee mannen hand in hand over straat zouden lopen en maar 1 op 10 vindt seks tussen twee vrouwen onnatuurlijk. Straffer nog: een derde zou zelf graag eens experimenteren met iemand van hetzelfde geslacht, dit geldt zowel bij jongens als meisjes.

Als een vriend of vriendin een geslachtsverandering zou willen ondergaan, zou 3 op 10 dat niet helemaal begrijpen maar bijna iedereen zou wel nog steeds bevriend willen blijven met deze persoon.

Als het op clichés tussen mannen en vrouwen aankomt, zijn jongeren echter iets minder ruimdenkend. Zo vindt 83% van de ondervraagden dat vrouwen emotioneler zijn dan mannen en vindt een meerderheid vrouwen ook creatiever en meer begripvol. Grappig zijn is dan weer een typisch mannelijke eigenschappen volgens 41% en ook doorzettingsvermogen wordt vaker aan mannen gelinkt dan aan vrouwen.

Uit het onderzoek blijkt nog dat 25-plussers heel wat conservatiever zijn dan de 16-25 jarigen, maar zij geloven wel iets minder in gender-clichés.