Hoewist? Jongeren laten via MNM Community hun stem horen

Schermafbeelding 2021 02 09 Om 11 28 08
News
News
09-02-2021 17:10
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Er wordt over jongeren gesproken, maar niet met hen. Het is een veel voorkomend probleem waar veel jeugdigen mee zitten. MNM wil daar een stokje voor steken en komt daarom met een community waar jongeren een stem krijgen. Achter de schermen wordt er vanaf nu iedere maand een dialoog gevoerd met jonge mensen die zich zorgen maken. Mark our words, want je zal er de komende weken veel over voorbij zien komen.

MNM steunt meerdere acties om het gesprek met jongeren aan te gaan en onderlinge conversaties in deze doelgroep te stimuleren. Donderdag start een reeks online sessies, waarbij liefhebbers via Zoom het gesprek met elkaar aan kunnen gaan. Ook gaat de zender maandelijks achter de schermen via ‘MNM Community’ in dialoog met zestig jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Vanwege corona gebeurt dat voorlopig online en wordt er tussendoor contact gehouden via gespreksgroepen op bijvoorbeeld WhatsApp en Facebook.

Het zou kunnen dat je in de afgelopen dagen al iets over dit onderwerp voorbij hebt zien komen. MNM faciliteerde de boodschap door onderstaande video regelmatig te tonen. De deelnemende jongeren deden hetzelfde; zij deelden de beelden via hun eigen social media-kanalen. En nu treden ze naar buiten met een open brief. Die klinkt als volgt:


"Hé jij daar,

Hoewist met jou?

We zitten hier nu al bijna een jaar. “Wil je terugkijken naar deze dag vorig jaar?” . Het zijn reminders die we dagelijks krijgen via bijvoorbeeld Snapchat, en die verraden dat we nu al bijna een jaar binnen zitten. Voor moesten we het uit het oog zijn verloren. De voorbije tijd is er overvloedig over ons gesproken, getweet en geschreven. Onze mond was vaak te groot en onze motivatie te zwak. We werden al te vaak bekeken als ‘superverspreider in overdrijven’ of er werd gewoonweg niet over ons gesproken.

Hoewel je ons weinig zélf aan het woord hoorde, waren we wel nummer 1 trending. ‘Jongeren kwijnen weg door crisis’, ‘Jongeren opgepakt op lockdownfeestje’, ‘Jongeren halen steeds slechtere punten’. Er werd wel over ons gesproken maar niet mét ons. We hadden het gevoel dat we luid riepen, maar niemand die ons hoorde. Al vertellen we écht graag hoe het met ons gaat, zonder dat we willen of moeten schreeuwen. Dat is wat we vandaag met deze brief willen doen.

Ondertussen werd er achterom gekeken en zien we de eerste bemoedigende acties voor ons. We kregen een plaats in de vaccinatiestrategie en onze premier vertelde: “We hebben jullie nodig.” Wel, hier zijn we. Nu is het aan ons om onze stem te laten horen . Een award voor zelfopoffering en moed hebben we niet nodig, wel de erkenning dat we een generatie zijn die voor een stevige uitdaging staat. Een simpele (ontsmette) schouderklop is daarbij voldoende. Zonder virtuele strijd, maar samen door het vuur tegen corona. Want bovenal willen we er samen doorgeraken .

Een sterke verbondenheid vinden we belangrijk. Laat ons het samen aanpakken en elkaar vooral niet uit het oog verliezen. Laat ons samen dromen en samen uitkijken naar het maken van nieuwe herinneringen. We willen ons stem laten horen, maar meer nog willen we ook nieuwe mensen leren kennen, anderen ontdekken en gewoon… met elkaar praten.

En hey, laat ons durven zeggen tegen onszelf én tegen elkaar... ‘Het is oké’. Het is oké om een goeie dag te hebben of net een rotslechte. Het is oké om soms onzeker te zijn en gewoon een hele dag in de zetel te willen hangen. Het is oké om soms ‘nee’ te zeggen of helemaal geen antwoord te weten. Het is oké om soms mega gefrustreerd te zijn. Het is oké om soms gewoon niets te doen, of alles te willen. Het is oké om keihard te willen schreeuwen of zo nu en dan gewoon te zwijgen. Het is oké om je soms eenzaam te voelen of net te genieten van alleen te zijn. Het is oké om het kotsbeu te zijn. En vooral; het is oké om te durven dromen, te blijven dromen.

En hoewist met jou? Maar echt, hoewist met jou?"