2016 Heavy Shit4
Heavy Shit

“Ik zie nog steeds voor mij hoe ze is gestorven”

26-03-2016 07:42
Geschreven door Geoffrey Roose
Comment

Elke zondag posten we een antwoord op een prangende vraag of raad bij een groot dilemma of een zwaar probleem. Je kan deze hier anoniem aan ons overbrengen. Jolien (22) is laatstejaars student psychologie en beantwoordt jouw vragen.

“Mijn mama is eind vorig jaar overleden aan kanker, ze heeft euthanasie gedaan… Ik zie nog steeds de beelden voor mij hoe ze is gestorven, haar laatste ademhalingen… Ik zie het in de nachten heel vaak voorbij flitsen en heb er regelmatig nachtmerries van. Hebben jullie een tip hoe ik dit kan verminderen?”

Jolien: “Wat een ingrijpende gebeurtenis voor jou. Dit is iets heel zwaar dat je moet verwerken. Het is normaal dat je dat allemaal telkens opnieuw beleeft omdat het een hele pijnlijke situatie is. Je lichaam probeert dit te verwerken en dat uit zich vaak in je slaap, dus daarom slaap je vaak slecht. Je zit momenteel nog altijd in een rouwproces. Een rouwproces is voor iedereen anders. Voor sommige mensen duurt dit helemaal niet lang en voor anderen is het iets dat zeer lang kan duren. Wat jou zeker kan helpen is de steun van andere personen die veel voor jou betekenen. Ik denk dan aan andere familieleden of je echte vrienden. Probeer zoveel mogelijk met hen te praten over hoe je je voelt en hoe je alles terug beleeft. Dit kan je zeker helpen en het kan opluchten. Het zal hen ook helpen bij hun verwerking van het verlies van je mama. Wanneer je merkt dat deze steun je niet echt helpt, is het toch wel belangrijk om na te denken over professionele hulp zoals bijvoorbeeld een psycholoog of een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Daarvoor hoef je je helemaal niet te schamen of je druk in maken. Het is zeer normaal dat je misschien wat extra steun nodig hebt van iemand die hier gespecialiseerd in is. Veel sterkte!”

Wil je hierover verder praten of heb je andere dringende vragen, contacteer gerust Awel op het telefoonnummer 102.