2016 Heavy Shit7
Heavy Sh!t

“Ben ik normaal als ik veranderingen nog niet verwerkt heb na een jaar?”

27-04-2016 12:46
Geschreven door Geoffrey Roose
Comment

Elke week posten we een antwoord op een prangende vraag of raad bij een groot dilemma of een zwaar probleem. Je kan deze vragen en problemen hier anoniem naar ons sturen. Jolien (22) is laatstejaars student psychologie en beantwoordt jouw vragen.

“Ik voel me eenzaam. Er zijn veel ingrijpende veranderingen gebeurd in mijn leven, zeker het laatste jaar. Ben ik normaal als ik het nog niet verwerkt heb? Na een jaar?”

Jolien: “Iedereen verwerkt ingrijpende veranderingen op zijn eigen manier. Daar mag geen tijd op geplakt worden. Het kan heel normaal zijn dat je dit allemaal nog niet verwerkt hebt. Ieder mens heeft een andere tijdsperiode nodig om iets te verwerken. Toch voel je zelf aan dat dit niet normaal is. Dan moet je toch nadenken of je alles alleen kan verwerken. Ik weet niet wat deze veranderingen zijn, maar als je voelt dat dit te lang duurt voor jezelf dan is het misschien verstandig om professionele hulp te zoeken. Zeker omdat je zegt: ‘ik voel me eenzaam’. Dan is het toch wel belangrijk om iemand te hebben die je steunt bij de verwerking van deze gebeurtenissen. Ik denk dan aan een psycholoog of een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Als je niet goed weet hoe je hiermee in contact kan komen, dan kan je misschien je verhaal vertellen aan je huisdokter. Hij kan jou dan adressen bezorgen van professionele hulp in jouw buurt.”

Wil je hierover verder praten of heb je andere dringende vragen, contacteer gerust Awel op het telefoonnummer 102.