Té populair 'Frozen'-dorpje kan toerisme niet aan

2019 Frozen Ii
Lifestyle
Travel
06-01-2020 14:13
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Als je een diehard 'Frozen'-fan zou zijn en je wist dat er ergens op deze wereld een dorpje bestaat dat zo uit het sprookje zou kunnen komen, wat zou je dan doen? Juist, dan zou je daarheen gaan. Net zoals duizenden andere mensen. Het Oostenrijkse plaatsje Hallstatt ontvangt sinds het 'Frozen'-succes zóveel bezoekers, dat de burgemeester van het dorp mensen nu verzoekt om 'alsjeblieft weg te blijven'.

Kort nadat 'Frozen' in de bioscoop verscheen, werd Hallstatt door verschillende media 'de grote inspiratiebron' van de Disneyfilm genoemd. Voor veel mensen reden genoeg om het plaatsje - dat slechts 800 inwoners telt - te bezoeken. Iedere dag rijden er bussen vol met toeristen af en aan en worden er op iedere hoek van de straat foto's gemaakt.

Hallstatt is populair. Té populair, vindt burgemeester Alexander Scheutz. Tegen The Times zegt hij dat ze 'het aantal met minstens éénderde willen verminderen, maar dat de toeristen niet te stoppen zijn'. Hij besloot na een flinke brand op 30 november, die meerdere gebouwen in de as legde, toegangswegen van het dorpje te sluiten. Maar zelfs dat hielp niet. "Hallstatt is een belangrijk stukje geschiedenis, geen museum", zegt hij.