Filters die plastische chirurgie promoten worden verbannen van Instagram

Instagram
Technology
Apps
24-10-2019 06:00
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Jezelf via Instagram ‘mooier’ maken met behulp van allerlei plastic surgery-filters, is straks niet meer mogelijk. Geen sproetjes meer, geen opgespoten lippen meer en geen rimpelvrije huid meer. De filters die plastische chirurgie aanmoedigen, gaan verdwijnen. Dat heeft Spark AR aangekondigd, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de Insta-filters.

Spark AR gaat zich focussen op de strategie ‘well-being policies’ en wil niets meer te maken hebben met de plastic surgery-filters. “We willen dat Spark AR-effecten een positieve ervaring brengen”, aldus het bedrijf in een statement. “We evalueren ons bestaande beleid opnieuw, omdat de regels invloed hebben op het welzijn van onze gebruikers.”

De bestaande filters zullen niet alleen verdwijnen, er zullen ook geen nieuwe plastic surgery-effecten meer worden goedgekeurd. Welke filters er precies van Instagram gehaald worden, is nog niet bekendgemaakt.

Dit is goed nieuws, want uit een studie die gepubliceerd is in het tijdschrift JAMA Facial Plastic Surgery, blijkt dat de gezichtsfilters een negatief effect kunnen hebben op ons zelfbeeld. Voor sommige mensen kan het zelfs leiden tot een storing van de lichaamsbeeld, ook wel Body Dysmorphic Disorder of ingebeelde lelijkheid genoemd.