Oudste Gentse (en Europese) juwelier wordt hippe koffiebar

Dieter Blarinckx-04 november 2021 om 11:22

Na 275 jaar verliest de Gentse binnenstad een waar icoon. Op de hoek van de Groentenmarkt en de Hoogpoort huisde immers 275 jaar lang een juwelier. Volgens de Belgische geschiedenisboeken was dit zelfs de oudste juwelier van Europa. Maar daar komt nu helaas een eind aan. Vanaf half december kan je op deze prachtige locatie immers terecht voor een warme koffie. De oude juwelierszaak maakt immers plaats voor een hippe koffiebar.

Vorig jaar sloot juwelier Heursel na drie eeuwen officieel de deuren van het pand. Sindsdien stond het leeg, tot nu. De West-Vlaamse koffiebarketen Izy Coffee opent er binnenkort hun tweede Gentse vestiging! Maar daar blijft het zelfs niet bij: “Volgend jaar willen we een derde vestiging openen in Gent, in het Sint-Pietersstation, maar we willen ook voorbij de Vlaamse grenzen gaan. Zo trekken we naar Nederland en Frankrijk”, klinkt het aan Het Laatste Nieuws.

De nieuwe vestiging van Izy Coffee zal dus half december de eerste bezoekers verwelkomen.

Tiener schiet vier scholieren dood op school in Michigan

Karen Luiken-02 december 2021 om 08:53

Een tiener heeft gisteren het vuur geopend op een middelbare school in de Amerikaanse staat Michigan. Vier scholieren kwamen daarbij om het leven, tientallen kogels werden afgevuurd. De schutter is geïdentificeerd als de 15-jarige Ethan Crumbley, een leerling van de school in kwestie.

Het drama speelde zich rond 1 uur af op de Oxford High School. De dader had een semi-automatisch wapen bij zich dat een paar dagen terug door zijn vader was gekocht. Hij vuurde de kogels binnen een tijdsbestek van zo’n vijf minuten af in de gang van de school. Vier scholieren kwamen daarbij om het leven, waarvan drie ter plekke en een in het ziekenhuis.

Aanklagers zeggen volgens verschillende media dat de 15-jarige Ethan de schietpartij van tevoren zou hebben gepland. Een dag voor het bloedbad nam hij nog een video op waarin hij het had over het doodschieten van scholieren. Wat zijn motief is geweest, is nog niet bekend. Hij zou geen slachtoffer zijn geweest van pestgedrag.

Families van Astroworld-slachtoffers weigeren begrafeniskosten Travis Scott

Karen Luiken-01 december 2021 om 09:49

Niet iedereen accepteert het aanbod dat Travis Scott een paar dagen na het Astroworld-drama, waarbij uiteindelijk tien mensen stierven, deed. De rapper die het festival organiseerde, gaf aan dat hij de begrafeniskosten van de dodelijke slachtoffers op zich wilde nemen. Maar verschillende families van de overledenen vertellen tegen Rolling Stone dat ze daar niet in geïnteresseerd zijn.

Het jongste slachtoffer is de 9-jarige Ezra Blount. Zijn familie gaf eerder deze week al aan dat ze het geld van Travis niet zouden accepteren. Maar zij zijn niet de enigen; advocaten van vier andere slachtoffers zeggen dat ze hetzelfde aanbod hebben afgewezen. Ze denken dat de rapper het aanbod deed om de publieke druk te verminderen en niet als oprechte blijk van spijt.

“Het was geen aanbod dat ze serieus zouden overwegen”, zegt Richard Mithoff, advocaat van de familie van de 14-jarige John Hilgert. “Deze familie is vastbesloten om verandering aan te brengen en ervoor te zorgen dat dit nooit meer tijdens een festival gebeurt. Ik vind het aanbod om begrafenissen te betalen eerlijk gezegd vernederend en ongepast voor de omvang van de tragedie die zich heeft afgespeeld.”

Advocaat Tony Buzbee, die de familie van de 21-jarige Axel Acosta vertegenwoordigt, zegt iets soortgelijks. “Het is bullshit. Als je ook maar iets om deze families zou geven, zou je geen publiekelijk persbericht naar buiten brengen om te laten zien dat je bereid bent te betalen voor een begrafenis.” Hij vindt dat Travis Scott weinig kan doen om de pijn te verzachten. “Hij zegt dat hij medelijden heeft, maar zegt ook dat het niet zijn schuld was. Hij is niet anders dan een verdachte die met een vinger naar een ander wijst. Ze willen geen begrafeniskosten van hem.”

Ontdek meer