Dacht je dat ghosting een erge vorm van een break-up was? Het kan nog veel erger. Er is momenteel een trend gaande die ‘banksying’ wordt genoemd. En geloof ons: daar wil je geen slachtoffer van worden.
Deze nieuwe break-up trend is nog erger dan ghosting
Banksying is een dumpingstechniek die vernoemd is naar Banksy, de straatartiest die bekendstaat om zijn geweldige kunstwerken maar waarvan niemand weet wie het nou echt is. Zijn straatkunstwerken duiken vaak uit het niets op, en dat is waar de link naar banksying gelegd kan worden: je ziet de breuk niet aankomen.
Datingexpert Amy Chan legt in een gesprek met USA Today uit hoe het zit. “Banksying gebeurt tegenwoordig steeds vaker, vooral met de opkomst van datingapps, waardoor mensen een slechte datingetiquette hebben ontwikkeld.”
Degene die zich uit de romance terugtrekt, vervolgt de expert, verwerkt de breuk eerst op zijn of haar manier en maakt er vervolgens pas een einde aan. Met als gevolg dat de breuk bij de één al verwerkt is, terwijl de ander ‘m totaal niet ziet aankomen en in complete shock wordt achtergelaten.
Ouch, pijnlijk.
Om deze reden gaan de meeste mensen vreemd
Mensen die vreemdgaan kunnen daar verschillende redenen voor hebben. De één doet het uit lust, de ander is op zoek naar bevestiging en weer iemand anders gaat vreemd omdat er veel te veel borrels zijn genuttigd. Hoewel niet alles goed te praten valt, is er volgens een ervaren sekstherapeut toch één belangrijke reden waarom de meeste mensen het doen.
Het licht volgens therapeut Esther Perel allemaal aan een flinke dip in een relatie. “Mensen dwalen om vele redenen af”, zegt ze tegen Telegraph. Ze noemt vervreemding, verraad of afwijzing. Maar de belangrijkste reden is volgens haar toch echt ‘doodsheid’ in een relatie, die kan optreden als de intimiteit van een koppel naar het nulpunt is gezakt.
Hoe je dat tegen kan gaan? Simpel: door je relatie weer levendig te maken. En dat kan door nieuwsgierig te zijn, elkaar beter te verkennen, ontdekken en betrokken te zijn. “Het gaat erom dat je jezelf openstelt voor de mogelijkheid dat je je partner niet zo goed kent als je denkt. In plaats van te blijven hangen in een gezellige routine, zou je eens een gesprek kunnen voeren over iets interessants dat verder gaat dan wat je van elkaar wil.”
Tienduizenden likes, bijna 15.000 swipes naar rechts en soms wel 40 matches op één dag. De 34-jarige Stefan-Pierre Tomlin is de meest populaire man op Tinder. Of beter gezegd: was. Want hij heeft inmiddels zijn ware liefde gevonden. En nee, die leerde hij niet kennen via Tinder.
Stefan-Pierre downloadde Tinder voor het eerst in 2015 nadat het hem in de ‘echte’ wereld niet lukte om de liefde te vinden. Twee jaar later raakte hij volgens The New York Post ‘verslaafd’ aan de app en zat hij soms wel drie uur per dag te swipen. In 2017 kreeg Stefan-Pierre de titel ‘Mr. Tinder’ toen bleek dat maar liefst 14.600 mensen hem naar rechts hadden geswiped. Soms had hij wel 40 matches op één dag.
Toch zat de ware er nooit tussen. Stefan-Pierre ging wel eens op date en daar hield in hij negen jaar tijd vier keer een relatie aan over, maar geen van die romances bleek blijvend. De échte liefde heeft hij nu pas gevonden. En je raadt nooit waar: in de offline wereld. De voormalige Tinder-gebruiker leerde de 43-jarige Vicky Batsford kennen in een bar in London.
“Toen ik haar ontmoette, wist ik dat het anders zou worden”, zegt Stefan-Pierre over haar. “Op een gegeven moment had ik 40 matches per dag op Tinder en moest ik de app op stil zetten. Sindsdien heeft online daten nooit echt gewerkt voor mij.”
Hij voegt daar nog aan toe dat zijn succes met datingapps daalde nadat hij de titel Mr. Tinder kreeg. “Het werd een spel waarbij mensen me naar rechts swipeten, puur vanwege wie ik ben. Dus het vinden van de liefde op de ouderwetse manier was waar ik enorm op vertrouwde en ik ben blij dat het heeft gewerkt."
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 14/07 Flo Windey
- 14/07 Oliver Symons
- 15/07 Jade Anna
- 15/07 Kobe Peeters
- 16/07 Marthe De Pillecyn