Billie Eilish, Ariana Grande, Alanis Morissette… grote namen in je Spotify Wrapped, maar ze hebben nog iets gemeen: ze zijn vegan. Niet omdat ze alleen op wortels leven, maar omdat ze bewust kiezen wat er op hun bord ligt. Dierenrechten, het klimaat, gezondheid… het speelt allemaal mee. Maar wat heb jij daaraan?
Billie Eilish en Ariana Grande zijn vegan. Jij misschien ook?
Voor Billie begon het bij de dieren. Ze groeide op in een vegetarisch gezin, maar werd op haar veertiende volledig vegan toen ze schokkende beelden van de vlees- en zuivelindustrie zag. Ze zei: "Once you know that kind of thing and you see it, it's really hard to go back." Sindsdien spreekt ze zich uit tegen dierenleed en werkt ze samen met organisaties die plantaardig eten toegankelijker maken.
Ariana kiest vegan omdat ze te veel van dieren houdt om ze op te eten. En Alanis? Die voelt zich gewoon beter en energieker op plantaardig eten. En ze zijn niet alleen. Steeds meer artiesten (en gewone stervelingen) maken de switch omdat plantaardig eten écht voordelen heeft. Minder CO₂-uitstoot, minder waterverbruik, een pauze voor je spijsvertering, een huid die opfleurt en een hoofd dat helderder aanvoelt. Minder after-dinner dipjes, meer glow, betere focus.
Maar vooral: minder dierenleed. Minder dierlijke producten betekent: minder dieren die hun leven in krappe stallen doorbrengen, minder transport, minder slachthuizen. Minder zuivel betekent ook: geen kalfjes meer die vlak na de geboorte van hun moeder worden gescheiden, geen koeien die keer op keer zwanger worden gehouden om melk te blijven geven.
En nee, je hoeft niet meteen all the way te gaan. Dat kan stap voor stap. Misschien begin je met één dag per week plantaardig te ontbijten. Of switch je naar havermelk in je koffie. Elke kleine aanpassing telt: voor het klimaat, je lijf én voor de dieren.
Nog wat extra motivatie? GAIA maakte de ultieme ‘Vegan Hits Again’-playlist met jouw favoriete vegan artiesten. Perfect als soundtrack voor een plantaardige maaltijd.
Twee verdachten in de zaak rondom de dood van Liam Payne worden vervolgd. Het gaat om twee mannen die er allebei van worden beschuldigd drugs te hebben verkocht aan de voormalige One Direction-zanger.
De mannen in kwestie zijn de 24-jarige Ezequiel David Pereyra en de 25-jarige Braian Nahuel Paiz. Zij zitten sinds december vast en kunnen – als ze inderdaad schuldig bevonden worden – een gevangenisstraf krijgen van vier tot vijftien jaar. Bij de dood van Liam werden ook drie andere mensen verdacht, maar die worden niet vervolgd.
Liam overleed op 16 oktober vorig jaar na een val van het balkon van zijn hotelkamer in de Argentijnse stad Buenos Aires. De zanger had op dat moment meerdere soorten drugs in zijn lichaam.
Harvard waarschuwt voor verborgen risico's in proteïnepoeders
Voor veel gymrats is het dagelijkse scoopje proteïnepoeder heilig: makkelijk, snel en efficiënt. Maar volgens Harvard Medical School zit er mogelijk meer in je shake dan alleen gains.
Harvard-expert Kathy McManus benadrukt dat ze proteïnepoeder niet aanraadt, tenzij het onder medische begeleiding gebeurt. De reden? We weten nog steeds te weinig over de langetermijneffecten. Zeker bij melkgebaseerde poeders kunnen mensen met lactose-intolerantie last krijgen van hun darmen.
Een andere bezorgdheid: sommige commerciële poeders bevatten naast eiwitten ook toevoegingen zoals suikers, smaakstoffen en verdikkingsmiddelen. En in een onafhankelijk rapport van het Clean Label Project werden zelfs sporen van zware metalen (zoals lood en kwik), BPA (een stof die gebruikt wordt in plastic) en pesticiden gevonden in een aantal geteste producten. Daarbij ging het wél om Amerikaanse merken: het is dus niet meteen duidelijk in hoeverre dit ook voor Europese producten geldt.
Wil dat zeggen dat je nu meteen je shake moet dumpen? Niet per se. McManus benadrukt vooral dat het belangrijk is om bewust om te gaan met supplementen, en dat je in veel gevallen ook perfect voldoende eiwitten uit je voeding kan halen — denk aan kip, vis, eieren, tofu, linzen of edamame.
Voor bepaalde groepen, zoals mensen in herstel na ziekte of oudere volwassenen met verhoogde eiwitbehoefte, kan een poeder wél een handige aanvulling zijn.
Bottom line? Proteïnepoeder kan nuttig zijn, maar is geen magisch wondermiddel. Check altijd de ingrediënten, overweeg alternatieven, luister naar je lichaam en contactueer eventueel je arts.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 14/06 Donald Trump
- 14/06 Jesy Nelson
- 15/06 Courteney Cox
- 15/06 Koen van Heest
- 15/06 Liandra Sadzo