Je hoeft geen relatietherapeut te zijn om je relatie een boost te geven. Volgens psychotherapeute Amy Morin zijn er zes zinnen die gezonde koppels vaak zeggen, en ze zijn verrassend eenvoudig.
Goede communicatie is key, dat hoor je overal. Maar wát moet je dan precies zeggen om je relatie te doen werken? Psychotherapeute Amy Morin, auteur van '13 Things Mentally Strong Couples Don’t Do', deelt in een interview met CNBC Make It zes zinnen die succesvolle koppels vaak gebruiken.
Gebruik je deze zinnen al? Dan ben je volgens Morin al goed bezig. Nog niet? Dan is het nooit te laat om ermee te beginnen. Hier komen ze:
1. “Ik ga je iets zeggen dat je misschien niet leuk vindt om te horen”
Klinkt heftig, maar het toont net dat je eerlijk bent én empathisch. Het helpt om spanningen aan te pakken zonder ze te negeren. Denk aan iets als: “Ik voelde me ongemakkelijk toen je dat tegen je moeder zei.”
2. “Ik heb je steun nu even nodig”
Kwetsbaarheid tonen is geen zwakte. Door dit te zeggen, laat je weten dat je je partner vertrouwt en dat je er samen door wil.
3. “Daar had ik nog niet zo over nagedacht”
Een beetje openheid voor het perspectief van je partner kan veel doen. Je toont dat je luistert en bereid bent om je standpunt bij te stellen.
4. “Ik snap dat je je zo voelt”
Ook al denk je er anders over, het erkennen van je partner z’n gevoelens is essentieel. Het laat zien dat je empathie hebt, zelfs tijdens een discussie.
5. “Sorry voor mijn aandeel hierin”
Fouten toegeven = volwassen zijn. En het helpt de ander ook om z’n verantwoordelijkheid op te nemen. Geen eindeloos vingerwijzen, maar samen vooruitkijken.
6. “Laten we een oplossing zoeken”
Of het nu over een ruzie tussen jullie gaat of over een probleem op het werk van je partner: samenwerken aan een oplossing versterkt jullie band.
Deze simpele move helpt koppels relaxter te worden
Move over, melatonine. Het enige wat je nodig hebt voor minder stress en betere nachtrust? Een goeie knuffel.
Onderzoekers van Auburn University ontdekten dat koppels die voor het slapengaan tegen elkaar aankruipen, niet alleen beter slapen, maar zich ook closer voelen en minder stress ervaren. De reden? Oxytocine, aka het knuffelhormoon – dat je lijf helpt ontspannen, je hartslag vertraagt en zelfs je slaapkwaliteit boost.
En het beste nieuws: je hoeft geen uren als een plakkende lepel te liggen. Even knuffelen voor je inslaapt is al genoeg.
Zo doe je het goed:
-
Begin met een cuddle: Een paar minuten spoonen of gewoon dicht bij elkaar liggen geeft je al die feelgood boost.
-
Slaap zoals jij wil: Geen fan van plakken? No worries. Rol na het knuffelmoment elk naar je eigen kant. Aparte dekens kunnen zelfs de sfeer verbeteren.
-
Geen partner? Geen probleem: Een bodypillow, je hond of zelfs je favoriete knuffel kan je brein al het signaal geven dat je veilig bent. Het draait om het gevoel van nabijheid.
Extra fun fact: koppels die samen slapen, maken ook meer REM-slaap mee — da’s het stuk waarin je droomt en je hersenen info verwerken. Dus ja, spooning is basically brain training én relatietherapie in één.
Dit populair supplement neem je beter niet als je vanavond seks wil hebben
Ashwagandha. Misschien heb je het al gespot in de wellnessrayon van de drogist, of zag je het voorbij komen in een TikTok over ‘stress hacks’. Het kruidje is een oude bekende in de Ayurvedische geneeskunde, maar de laatste tijd duikt het plots overal op.
En da’s terecht: volgens experts kan ashwagandha helpen om je cortisol (stresshormoon) te verlagen, beter te slapen en zelfs je libido een boost geven. Niet gek dus dat het massaal in supplementvorm wordt geslikt.
Maar, en hier komt het, als je vanavond seks gepland hebt, denk je misschien beter twee keer na voor je zo’n capsule slikt.
In studies zagen onderzoekers positieve effecten op het seksleven: mannen met weinig zin in seks kregen een hogere testosteronwaarde én meer goesting. Vrouwen ervaarden betere lubricatie, meer opwinding en intensere orgasmes. Klinkt als een droom.
Maar volgens biohacker Dave Asprey, die zelf élke dag supplementen test, kan ashwagandha in hoge dosis het tegenovergestelde effect hebben: “Te veel nemen kan je orgasme net afremmen.” Geen ideaal scenario als je net op het punt staat om iemand van z’n sokken te blazen.
Is het dan gevaarlijk? Niet per se, maar het is ook geen snoepje. Te veel nemen kan zorgen voor maagklachten, vermoeidheid of misselijkheid. En voor mensen met bepaalde medische aandoeningen (zoals auto-immuunziekten, schildklierproblemen of leverissues), is het sowieso af te raden.
Er is trouwens geen standaard dosis, maar de meeste studies werken met 300 tot 1.000 mg per dag. Als je twijfelt: vraag advies aan een arts of apotheker — en skip het gewoon op dagen dat je wéét dat er iets spannends op de planning staat.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 23/05 Elodie Gabias
- 23/05 Bab Buelens
- 25/05 Clementine Caron
- 25/05 Clémentine Caron
- 25/05 Robbe Borremans