NAD+ is dé nieuwe hype in Hollywood. Hailey Bieber en Jennifer Aniston laten zich regelmatig infuseren met deze mysterieuze molecule in de hoop er jonger, energieker en gezonder van te worden. Maar wat is NAD+ nu eigenlijk?
Waarom Hollywood ineens zot is van NAD+ (en of jij het ook nodig hebt)
NAD (nicotinamide adenine dinucleotide) is een stof die je lichaam nodig heeft voor energie, celherstel en overleving. Je maakt het van nature aan, maar dat wordt minder met de jaren. En net dat maakt het interessant voor wie veroudering wil afremmen. Volgens sommige wetenschappers helpt het bij je geheugen, je spieren en zelfs je weerstand. Al zijn de studies voorlopig nog wisselend: sommige mensen voelen zich beter, anderen merken niks.
Je haalt NAD uit voeding met tryptofaan of B-vitamines, zoals kip, zuivel, noten en bonen. Er bestaan ook supplementen, zoals NMN en NR, die je NAD-niveau een boost kunnen geven. Die zitten ook in kleine hoeveelheden in dingen als broccoli, avocado of melk. Maar of je daar plots jaren jonger van wordt? Niet meteen.
Artsen raden aan om niet meteen honderden euro’s te investeren in infuuskuurtjes of testkits. De beste manier om je NAD op peil te houden is nog altijd: genoeg slapen, gezond eten en regelmatig bewegen. Een magisch pilletje bestaat voorlopig nog niet.
In Gent kan je nu makkelijker dan ooit noodspiraal laten plaatsen
Wie onbeschermde seks had en een zwangerschap wil voorkomen, grijpt vaak naar de morning-afterpil. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een noodspiraal en dat die eigenlijk veel betrouwbaarder is? In Gent kan je voortaan sneller en eenvoudiger zo’n spiraal laten plaatsen, dankzij een nieuw pilootproject van de Stad Gent, vzw LUNA en de Gentse ziekenhuizen.
Hoewel de morning-afterpil bekender is, is de noodspiraal eigenlijk betrouwbaarder. Die zorgt ervoor dat een (mogelijk bevruchte) eicel zich niet kan innestelen. De morning-afterpil werkt enkel als je nog geen eisprong had. Maar omdat het tot nu toe bijna onmogelijk was om snel een afspraak te regelen bij een arts, bleef de noodspiraal een goed bewaard geheim.
Daar komt nu verandering in. Wie bij een apotheker of zorgverlener binnenstapt, krijgt voortaan info én een folder met verwijzing naar www.noodspiraal.be. Daar kan je meteen een afspraak maken bij één van de vier Gentse ziekenhuizen of bij LUNA Gent. Binnen de vijf dagen krijg je een plaatsing. Later dit jaar sluiten ook huisartsen zich aan.
“Vrouwen moeten snel en zonder drempels toegang krijgen tot betrouwbare anticonceptie, zeker als elke dag telt,” zegt schepen van Gezondheid Astrid De Bruycker. Ook apothekers spelen mee: zij kregen een opleiding om in te schatten welke vorm van noodanticonceptie het best past, afhankelijk van je cyclus.
Billie Eilish en Ariana Grande zijn vegan. Jij misschien ook?
Billie Eilish, Ariana Grande, Alanis Morissette… grote namen in je Spotify Wrapped, maar ze hebben nog iets gemeen: ze zijn vegan. Niet omdat ze alleen op wortels leven, maar omdat ze bewust kiezen wat er op hun bord ligt. Dierenrechten, het klimaat, gezondheid… het speelt allemaal mee. Maar wat heb jij daaraan?
Voor Billie begon het bij de dieren. Ze groeide op in een vegetarisch gezin, maar werd op haar veertiende volledig vegan toen ze schokkende beelden van de vlees- en zuivelindustrie zag. Ze zei: "Once you know that kind of thing and you see it, it's really hard to go back." Sindsdien spreekt ze zich uit tegen dierenleed en werkt ze samen met organisaties die plantaardig eten toegankelijker maken.
Ariana kiest vegan omdat ze te veel van dieren houdt om ze op te eten. En Alanis? Die voelt zich gewoon beter en energieker op plantaardig eten. En ze zijn niet alleen. Steeds meer artiesten (en gewone stervelingen) maken de switch omdat plantaardig eten écht voordelen heeft. Minder CO₂-uitstoot, minder waterverbruik, een pauze voor je spijsvertering, een huid die opfleurt en een hoofd dat helderder aanvoelt. Minder after-dinner dipjes, meer glow, betere focus.
Maar vooral: minder dierenleed. Minder dierlijke producten betekent: minder dieren die hun leven in krappe stallen doorbrengen, minder transport, minder slachthuizen. Minder zuivel betekent ook: geen kalfjes meer die vlak na de geboorte van hun moeder worden gescheiden, geen koeien die keer op keer zwanger worden gehouden om melk te blijven geven.
En nee, je hoeft niet meteen all the way te gaan. Dat kan stap voor stap. Misschien begin je met één dag per week plantaardig te ontbijten. Of switch je naar havermelk in je koffie. Elke kleine aanpassing telt: voor het klimaat, je lijf én voor de dieren.
Nog wat extra motivatie? GAIA maakte de ultieme ‘Vegan Hits Again’-playlist met jouw favoriete vegan artiesten. Perfect als soundtrack voor een plantaardige maaltijd.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 12/06 Camille Dhont
- 14/06 Donald Trump
- 14/06 Jesy Nelson
- 15/06 Koen van Heest
- 15/06 Courteney Cox