Je hebt het vast al eens gezegd: “Het is niet het einde van de wereld,” wanneer je je trein mist of je favoriete trui vol ketchup hangt. Maar nu gaat het dus écht over het einde... van alles. Wetenschappers hebben een nieuwe voorspelling gedaan over wanneer het universum definitief uitdooft. En spoiler: het komt sneller dan gedacht.
Wetenschappers voorspellen het einde van het universum — en het komt sneller dan gedacht
Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nederland hebben uitgerekend dat alles wat bestaat zal stoppen in een quinvigintiljoen jaar. Dat is een 1 met 78 nullen. Klinkt absurd ver weg? Da’s het ook. Niet meteen voor in je Google Calender te zetten dus. Maar het is wél een pak sneller dan de vorige schatting, die ging over een tijdspanne met maar liefst 1.100 nullen.
Wat zit daarachter? Het heeft te maken met Hawkingstraling — een proces waarbij zwarte gaten langzaam verdwijnen door het uitstoten van straling. Tot nu toe dachten wetenschappers dat dat enkel bij zwarte gaten gebeurde. Maar het team van Radboud denkt dat het ook kan bij neutronensterren en witte dwergen, de overblijfsels van sterren. Die werden lang als ‘onsterfelijk’ beschouwd, maar zouden volgens deze theorie toch langzaam oplossen.
De conclusie: het universum is iets minder ‘eeuwig’ dan gedacht. Maar laat je weekendplannen er vooral niet door verpesten — we hebben nog héél wat generaties te gaan.
Praat je straks met je kat? Chinese AI wil het geblaf en gemiauw vertalen naar woorden
Elke huisdiereigenaar heeft het zich al eens afgevraagd: wat probeert m’n hond mij nu precies te vertellen? Is hij hongerig? Wil hij naar buiten? Verveelt mijn kat zich? Wat wilt ze mij zeggen? Een Chinees techbedrijf denkt binnenkort het antwoord te kunnen geven.
Baidu, de ‘Google van China’, heeft namelijk een patent aangevraagd voor een AI-systeem dat dierenklanken zou kunnen vertalen naar menselijke taal. Jep, letterlijk blaf naar babbel.
De technologie zou gebruik maken van AI om geluiden, gedrag en zelfs fysieke signalen van dieren te analyseren. Op basis daarvan probeert het systeem te achterhalen hoe het dier zich voelt, en wat het eigenlijk wil zeggen. Denk aan: “Ik ben blij dat je thuis bent!” of “Gast, waar blijft mijn eten?”
Het idee zit nog in de onderzoeksfase, maar Baidu zegt dat er nu al veel interesse is. En da’s niet zo gek: eerdere pogingen om dierentaal te begrijpen, zoals honden die met knopjes communiceren, gingen al vaak viraal. Alleen zou dit project nog een stap verder gaan: echte vertaling, met woorden en al.
Niet alleen honden en katten komen aan bod. Onderzoekers van Project CETI proberen momenteel zelfs het mysterieuze geklik van potvissen te ontcijferen. Ja, die dieren zouden een soort fonetisch alfabet hebben.
Of we binnenkort écht een gesprek kunnen voeren met onze viervoeter? Nog niet meteen. Maar het feit dat er technologie in de maak is om het te proberen, is op z’n minst… woef-waardig.
Eerste mannelijke anticonceptie-implantaat is een feit
We weten allemaal hoe het gaat: anticonceptie? Dat ligt meestal bij de vrouw. De pil, het spiraaltje, de prikpil... en de bijwerkingen? Die horen er blijkbaar gewoon bij. Maar daar zou binnenkort eindelijk verandering in kunnen komen, want het allereerste anticonceptie-implantaat voor mannen bestaat écht.
Het Amerikaanse bedrijf Contraline heeft een gel ontwikkeld, ADAM, die in de zaadleider geïnjecteerd wordt. Geen hormonen, maar een hydrogel die simpelweg de doorgang van zaadcellen blokkeert. Die zaadcellen worden daarna vanzelf afgebroken door het lichaam. De gel blijft twee jaar zitten en verdwijnt daarna vanzelf weer, waardoor de vruchtbaarheid terugkeert.
Op papier klinkt het als een gamechanger, zeker omdat de verantwoordelijkheid voor anticonceptie vaak op vrouwen valt. Maar er is één ding waar niet iedereen even warm van wordt: de manier waarop het ingebracht wordt. Jep, het moet geïnjecteerd worden in de zaadleider. Gelukkig wel onder lokale verdoving. Licht ongemakkelijk? Misschien. Maar pijnlijk? Niet echt, zeggen de onderzoekers.
Volgens Dr. Alexander Pastuszak, hoofdarts bij Contraline, willen ze vooral “een anticonceptie-optie bieden voor mannen die twee jaar meegaat, veilig is én omkeerbaar.” Twee testpersonen zitten ondertussen aan hun tweede jaar en nog steeds geen zaadcellen te bespeuren. Klinkt veelbelovend.
Toch is het ADAM-implantaat nog niet meteen te vinden bij je huisarts: het zit nog in de testfase. Maar het feit dat dit überhaupt al bestaat, opent de deur naar meer gelijkwaardige anticonceptiemethodes. Ook een mannelijke pil, die de aanmaak van zaadcellen blokkeert via vitamine A, zit in de pijplijn. Bij muizen was die voor 99% effectief.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 13/05 Robert Pattinson
- 14/05 Martin Garrix
- 15/05 Pauline Slangen
- 15/05 Chase Hudson
- 16/05 Dimitri Vegas