ALDI lanceert eigen Buval rougebier voor spotprijsje

Chelsy Vanlerberghe-12 mei 2025 om 10:03

Rougebier is hot, en ALDI springt mee op de kar. Vanaf deze maand vind je in alle Belgische winkels van de supermarktketen het nieuwe ‘Buval Rouge’: een donkerrood, lichtzoet biertje dat je maar €2,79 kost voor vier blikjes. Jep, dat is amper 70 cent per stuk.

Rougebier zit in de lift, zowel in Vlaanderen als Wallonië. ALDI speelt daar nu slim op in met een nieuwe variant binnen hun huismerk Buval. “We willen een lekker én betaalbaar rougebier aanbieden,” zegt Lieve Conard van ALDI. En betaalbaar is het zeker.

Het bier wordt lokaal gebrouwen bij Brouwerij Martens en is onderdeel van ALDI’s huismerk Buval. Dat merk is geen onbekend in bierland: de originele pilsvariant werd al uitgeroepen tot “beste van de test” in een eerdere smaakproef, en kreeg in 2021 een alcoholvrije 0.0%-versie. Volgens ALDI is Buval Rouge “verfrissend met een licht zoete toets” en perfect voor zonnige dagen.

Zin om te proeven? Je vindt ‘m nu in de rekken.

PXL lanceert gratis zonnecrèmedispensers voor studenten

Simon Smetryns-13 juni 2025 om 11:37

Hogeschool PXL wil meer doen dan alleen kennis overbrengen: ook het welzijn van studenten staat er hoog op de agenda. Vanaf nu kunnen studenten zich gratis insmeren dankzij zonnecrèmedispensers die verspreid staan over de campussen.

Met deze nieuwe maatregel wil PXL het bewustzijn rond UV-straling en huidbescherming vergroten. Jongeren beschermen zich vaak onvoldoende tegen de zon, ook tijdens korte blootstelling. Daarom wil de hogeschool zonnecrème smeren even normaal maken als je handen wassen of je gordel aandoen. “Zonbescherming mag geen luxe zijn, maar een reflex”, klinkt het.

De dispensers bevatten zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30+) en worden ondersteund door een brede campagne op sociale media, met posters en infosessies over UV-indexen en huidtypes.

Ook Stad Hasselt reageert enthousiast. Schepen Dries Martens noemt het een geslaagd project: “We genieten van de zon, maar vergeten soms de gevaren. Dit initiatief zet jongeren aan tot bewust omgaan met hun huid.”

En er is meer: wie aan het blokken is op de campus, kan ook even relaxen met een potje pétanque of een powernap in een schaduwrijke hangmat. Zon, zorg en zen — bij PXL is het allemaal inbegrepen.

'Fried rice syndrome' is echt en kan dodelijk zijn, zegt een arts

Chelsy Vanlerberghe-13 juni 2025 om 10:19

We kennen het allemaal: je bestelt een afhaalmaaltijd, eet de helft op, laat de rest staan… en eet die de volgende dag als easy lunch. Vooral restjes rijst of pasta lijken ideaal om snel op te warmen. Maar da’s niet zonder risico, waarschuwen dokters.

Er bestaat namelijk zoiets als het fried rice syndrome: een vorm van voedselvergiftiging die wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus cereus. Die bacterie kan zich ontwikkelen in gekookte rijst, pasta of groenten die op kamertemperatuur blijven liggen. En dat kan leiden tot stevige maagklachten zoals diarree en braken. In zeldzame gevallen kan het zelfs dodelijk zijn: zo stierf een 20-jarige student in 2008 nadat hij restjes pasta had gegeten die meerdere dagen oud waren.

Wanneer wordt het gevaarlijk?

De boosdoener, Bacillus cereus, zit vaak al op rijstkorrels voor je ze kookt, maar wordt pas een probleem als je die rijst nadien laat afkoelen en niet op tijd in de koelkast zet. Die bacterie maakt dan gifstoffen aan die je maag niet chill vindt.

Volgens experts mag rijst of pasta maximum twee uur buiten de koelkast staan. Daarna is het slim om het meteen in een afgesloten bakje te steken en in de koelkast te bewaren. Twee dagen later? Dan gooi je het best gewoon weg.

Hoe vermijd je het?

  • Bewaar restjes altijd luchtdicht in de koelkast

  • Laat gekookte rijst of pasta nooit langer dan 2 uur op kamertemperatuur

  • Warm restjes goed door (tot ze overal dampend heet zijn)

  • Was je handen voor en na het koken

  • En als je twijfelt of iets nog goed is: gewoon skippen

Laat je dus niet verleiden door gemak of gierigheid als het op restjes aankomt. Je buik (en misschien zelfs je leven) zal je dankbaar zijn.

Ontdek meer