Dit is waarom veel jongeren verslaafd zijn aan datingapps

Brecht Roelants-02 mei 2025 om 09:16

Datingapps zijn dé place to be om nieuwe mensen te leren kennen. Maar waarom blijven sommigen eindeloos swipen? Nieuw onderzoek legt een link tussen psychologische kwetsbaarheden en het soms problematische gebruik van apps zoals Tinder en Bumble.

Uit een studie gepubliceerd in Computers in Human Behavior blijkt dat jongeren die kampen met sociale angst, uiterlijksonzekerheid of angst voor afwijzing, vaker datingapps als ‘veilig’ alternatief zien om connecties te maken. Ze vinden het makkelijker om zichzelf online te presenteren dan face-to-face.

De onderzoekers onderzochten meer dan 5.400 jongeren en ontdekten dat wie gevoeliger is voor afwijzing, ook meer risico loopt om datingapps op een ongezonde manier te gebruiken. Het idee dat apps helpen om relaties op te bouwen en jezelf beter te laten overkomen, zorgt ervoor dat sommigen bijna uitsluitend nog online contacten zoeken.

"Jongeren die onzeker zijn over hun uiterlijk of sociale skills, voelen zich extra kwetsbaar voor afwijzing. Datingapps lijken hen in eerste instantie te helpen, maar kunnen uiteindelijk leiden tot problematisch gebruik," stellen de onderzoekers.

Wat ook opviel: hoe meer iemand dacht dat datingapps hun sociale leven verbeteren, hoe groter de kans dat ze echte sociale interacties gingen vermijden. Volgens de onderzoekers zouden datingapps in de toekomst beter rekening kunnen houden met deze valkuilen en functies kunnen toevoegen die mentale gezondheid ondersteunen.

Dit zijn de voordelen van masturbatie volgens experts

Chelsy Vanlerberghe-02 mei 2025 om 12:10- Foto:

IFONNX Toys on Unsplash

Masturbatie is al lang geen onderwerp meer waar alleen fluisterend over gepraat wordt – en terecht. Volgens experts zijn er namelijk heel wat fysieke én mentale voordelen verbonden aan een solosessie.

Zo vertelt seksuologe Chloé De Bie aan Het Laatste Nieuws dat masturberen je lichaam aanzet tot het aanmaken van oxytocine en endorfine. Dat zijn gelukshormonen die je stressniveau doen dalen en je een relaxed gevoel geven.

Wanneer je het best masturbeert? Dat hangt volledig af van je eigen ritme en wat je lichaam nodig heeft. Voel je je gespannen of overprikkeld tijdens de dag, dan kan een solo-moment helpen om even tot rust te komen. Eerder last van een druk hoofd voor het slapengaan? Dan is masturberen net voor je in bed kruipt een goeie optie. Tijdens een orgasme komen namelijk stoffen vrij zoals dopamine en oxytocine, die zorgen voor ontspanning en een slaperig gevoel.

Ook tijdens je menstruatie kan masturberen wonderen doen. Door de samentrekkingen van je baarmoeder tijdens een orgasme ontstaat er achteraf vaak een relaxatie-effect, waardoor krampen kunnen verminderen. Veel vrouwen merken dat hun pijn daardoor afneemt, en dat effect wordt ook bevestigd door medische studies.

Maar ook mentaal kan het een boost geven. Tijdens het masturberen komen er feelgoodstofjes vrij zoals dopamine en oxytocine – dé neurotransmitters die je humeur een zetje geven en angst kunnen verlagen. Volgens dokters is het ook een manier om jezelf beter te leren kennen: “Door je eigen lichaam en voorkeuren te ontdekken, kan je ook makkelijker communiceren in een relatie en meer voldoening halen uit seks.”

Waarom je best twee keer nadenkt voor je een AI-versie van jezelf laat maken

Chelsy Vanlerberghe-02 mei 2025 om 12:04

Het lijkt onschuldig: een schattige AI-action figure van jezelf laten genereren. Maar experts trekken aan de alarmbel. Wat deel je écht als je je gezicht uploadt?

Als je de afgelopen weken op Instagram of TikTok hebt gezeten, heb je ze ongetwijfeld al zien passeren: mensen die een AI-versie van zichzelf posten als mini-action figure. Laptopje in de hand, zonnebril op, cocktail erbij. Grappig? Ja. Veilig? Misschien niet.

Volgens Tom Vazdar, cybersecurityexpert aan het Open Institute of Technology, zit er veel meer info in zo’n beeld dan je denkt. “Wanneer je een foto uploadt, geef je niet enkel je gezicht prijs, maar ook metadata zoals waar en wanneer de foto genomen is, en zelfs wie er nog opstaat", zegt hij in Wired.

Daarbovenop verzamelt AI ook je gedrag: wat je typt, welke prompts je gebruikt, hoe vaak je iets doet. Die combinatie maakt het volgens Vazdar makkelijk om een heel profiel van je op te bouwen zonder dat je daar echt controle over hebt.

En da’s net het probleem. Volgens de expert verzamelen zulke trends tonnen verse, diverse gezichtsdata: een droom voor bedrijven die AI willen trainen. Maar wat als die data ooit anders gebruikt wordt? Denk maar even aan de aflevering 'Be Right Back' van Black Mirror.

Ook zorgwekkend: AI wordt steeds slimmer. En hoewel het grappig lijkt om ChatGPT een mini-versie van jezelf te laten maken, is het misschien toch beter om je gezicht (en je privacy) nog even offline te houden.

Ontdek meer