Daten anno 2025 is alsof je probeert tandpasta terug in de tube te krijgen: messy, verwarrend en soms weet je niet eens waarom je eraan begonnen bent. Klassieke relaties lijken steeds vaker plaats te maken voor iets minder vastomlijnd: situationships.
Situationships: daten zonder label is hotter dan ooit
Oxford Languages omschrijft een situationship als “een romantische of seksuele relatie die niet formeel of officieel is.” Of simpeler gezegd: er zijn gevoelens, maar geen officiële titels. Voor sommigen is het de perfecte middenweg tussen vrijheid en verbondenheid, terwijl anderen het vooral zien als een recept voor drama en onzekerheid.
Veel studenten vinden het idee van een traditionele relatie best aantrekkelijk, maar de verplichtingen die erbij komen kijken? Niet zozeer. De combinatie van studie, werk en sociale activiteiten maakt het moeilijk om een fulltime partner in de planning te passen. En dan zijn er natuurlijk nog de datingapps en social media die de opties eindeloos lijken te maken.
Uit een onderzoek van YouGov blijkt dat bijna de helft van de 18- tot 34-jarigen ooit in een situationship heeft gezeten. De ene keer is het een bewuste keuze – geen zin in serieuze verplichtingen, gewoon genieten van elkaars gezelschap – en de andere keer een onhandige grijze zone waarin gevoelens en intenties niet op één lijn liggen.
Veel jongeren zien een traditionele relatie als een tijdsinvestering die ze nu even niet willen of kunnen maken. In een situationship liggen de verwachtingen lager: geen vaste date nights, geen verplichtingen op familiefeestjes en geen verwachtingen over wie het eerst een “ik hou van je” moet droppen. Maar die vrijheid heeft ook een keerzijde: onduidelijke afspraken kunnen leiden tot misverstanden, jaloezie en zelfs heartbreak.
Zit je in een situationship? Hier zijn enkele tips:
- Wees eerlijk (tegen jezelf en de ander): Wil jij meer? Spreek dat uit.
- Maak afspraken: Wat verwachten jullie van elkaar? Wat kan en wat niet?
- Check in met jezelf: Geeft het je energie of vooral stress?
- Durf los te laten: Voel je dat het niet goed zit? Tijd om verder te gaan.
Situationships kunnen werken, zolang beide partijen op dezelfde golflengte zitten. Maar als één van jullie meer verwacht dan de ander, wordt het tricky. Soms is duidelijkheid toch de beste keuze.
Deze quiz vertelt je hoe kinky (of saai) je seksleven is
Vraag jij jezelf af hoe kinky of saai jouw seksleven is? Misschien kun je het antwoord op die vraag zelf wel geven, maar misschien ook niet. En mocht dat laatste nou het geval zijn, dan is er nú een oplossing. Er bestaat namelijk een quiz die jou binnen een paar minuten kan vertellen hoe tevreden jij mag zijn over jouw intieme leven.
De quiz is gemaakt door seksexperts van Psychology Today en bestaat uit twintig vragen. Verveel jij je weleens tijdens de seks? Is voorspel belangrijk voor jou? Voelt seks als een moetje? Ben je zelfverzekerd over je eigen lichaam? Kunnen jij en je partner open over seksuele fantasieën praten? Het komt allemaal voorbij.
Nadat je elke vraag hebt beantwoord krijg je een score op een schaal van 0 tot 100 en krijg je ook meteen een uitleg over wat jouw score nou precies betekent. Score je ergens tussen de 82 en 100, dan mag je niet klagen. Ligt je score tussen de 40 en 62, dan val je onder het gemiddelde en ben je niet extreem tevreden, maar ook zeker niet ontevreden. Bij scores lager dan 40 moet je je misschien zorgen gaan maken.
Je kunt de quiz hier invullen.
Meeste mensen denken aan ex tijdens masturberen
Aan je ex denken terwijl je masturbeert? Je bent niet de enige. Uit onderzoek is gebleken dat zowel mannen als vrouwen dit in veelvoud doen.
Volgens de studie, gedaan door het seksspeeltjesbedrijf Ohdoki, denkt 76 procent van de mannen en 59 procent van de vrouwen aan een ex tijdens het masturberen. Verder blijkt ook 29 procent van de mensen soloplezier boven seks te kiezen, waaronder bijna één op de drie mannen en iets meer dan een kwart van de vrouwen.
Maar hoe erg is dat nou eigenlijk: denken aan je ex tijdens het masturberen? Het kan meerdere dingen betekenen. Zo zegt sekstherapeut Kristie Overstreet tegen Everygirl dat als je in een relatie zit en dan aan je ex denkt, het volgens haar een manier kan zijn om de vorige relatie te gebruiken om je huidige relatie te verbeteren.
Maar volgens psychotherapeut Pamela Stephenson Connolly kan het ook een andere reden hebben. Zij zegt volgens The New York Post dat het denken aan een ex ook bevorderend kan werken tijdens een masturbatiesessie omdat het ‘verboden is’.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 01/07 Veerle Dejaeger
- 01/07 Nathan Bouts
- 02/07 DJ Manuals
- 02/07 Manuals
- 02/07 Margot Robbie