UAntwerpen lanceert lespakket rond gehoor(schade) bij jongeren

Chelsy Vanlerberghe-06 maart 2025 om 12:04

Oortjes in, volume omhoog en gaan: voor veel jongeren dagelijkse kost. Maar te veel en te luid geluid kan je gehoor onherstelbaar beschadigen. De Universiteit Antwerpen lanceert daarom ‘HoorLINK’, een lespakket dat jongeren bewuster maakt van de risico’s van lawaai.

Gehoorschade sluipt er vaak in zonder dat je het meteen doorhebt. Klachten zoals tinnitus (oorsuizen) of verminderd gehoor kunnen niet alleen je luisterervaring verpesten, maar hebben ook invloed op je concentratie, slaap en mentale welzijn. “Voorkomen is beter dan genezen", zegt professor audiologie Laure Jacquemin.

Met video’s, getuigenissen en experimenten leren leerlingen niet alleen hoe hun gehoor werkt, maar ook hoe ze het kunnen beschermen. Een app van de Wereldgezondheidsorganisatie helpt hen zelfs om het geluidsniveau in hun omgeving te meten.

Vanaf 3 maart, Internationale Dag van het Gehoor, is ‘HoorLINK’ gratis online beschikbaar voor leerkrachten. Op 17 maart volgt een optionele nascholing om het pakket optimaal in te zetten. Een kleine moeite, want eens je gehoor beschadigd is, komt het niet meer terug.

Groenbeheer met een wollige twist: schapen op de campus

Simon Smetryns-24 juni 2025 om 18:25

Examenstress? Op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver zorgen 19 schapen – inclusief lammetjes én Border Collie Jimmy – voor een vleugje rust én natuurbeheer. In plaats van lawaaierige maaimachines kiest de campus van Thomas More en KU Leuven voor een duurzame aanpak: grazen in plaats van maaien.

De dieren helpen moeilijke terreinen onderhouden, zoals bermen en grachten, en zorgen intussen ook voor ontspanning bij studenten. “Een pauze bij de schapen werkt soms beter dan koffie”, zegt campusmanager Marijke Elst.

Het project, in samenwerking met herder Willem Reyniers, loopt tot oktober. Als het succes aanhoudt, wordt het systeem misschien ook op andere plekken van de campus uitgerold.

Dit is hoeveel mensen aan hun ex denken tijdens masturbatie

Chelsy Vanlerberghe-19 juni 2025 om 15:02

Denk jij soms aan je ex tijdens het masturberen? You're not alone. Uit een nieuwe bevraging van het seksspeeltjesmerk Ohdoki blijkt dat 76% van de mannen en 59% van de vrouwen tijdens solo-plezier terugdenkt aan een vroegere vlam. Jep, exen blijken dus verrassend vaak nog een hoofdrol te spelen in onze fantasieën.

Maar voor je je daar raar of ongemakkelijk over voelt: seksuoloog Kristie Overstreet stelt gerust. In een interview met The Everygirl legt ze uit dat terugdenken aan een ex niet per se negatief is. “Als je single bent, kan het een gezonde manier zijn om terug te kijken op wat fijn was in een vorige relatie,” zegt ze. En als je een nieuwe relatie hebt? “Dan kan het net een manier zijn om je fantasie aan te wakkeren en je huidige seksleven een boost te geven.”

Volgens klinisch psychologe Pamela Stephenson Connolly zijn ‘verboden’ herinneringen aan ex-partners voor veel mensen gewoon extra spannend. Geen rocket science: wat niet meer mag, is soms extra hot in je hoofd.

Maar niet iedereen zit in hun hoofd bij een ex. 29% van de ondervraagden verkiest masturbatie boven seks met een partner. Waarom? Simpel: je weet exact wat je fijn vindt, hoe snel, hoe hard en hoelang.

Toch is het volgens experts belangrijk om niet te afhankelijk te worden van zelfbevrediging: “Als je enkel nog op je eigen manier tot een orgasme komt, kan seks met een partner minder bevredigend worden. Dan is het tijd voor een open gesprek, ook buiten de slaapkamer.”

Ontdek meer