Een studierichting kiezen voelt voor veel jongeren als een gigantische beslissing. Het aanbod is overweldigend, de info verspreid over honderd verschillende kanalen en de druk vanuit ouders en scholen maakt het er niet makkelijker op. Uit onderzoek van One Inch Whale en Hogeschool PXL blijkt dat studiekiezers vaak vastlopen in het keuzeproces.
Studiekeuze? Jongeren ervaren steeds meer keuzestress
Ze willen wel de juiste keuze maken, maar hoe begin je daaraan als alles op elkaar lijkt en je door de bomen het bos niet meer ziet?
Websites van hogescholen en universiteiten blijken de meest geraadpleegde info-bron, maar opleidingen vergelijken blijft lastig. De veelheid aan digitale informatie maakt het moeilijk om richtingen te vinden die écht aansluiten bij je talenten en interesses, blijkt uit het onderzoek. ""De veelheid aan hulpmiddelen is niet altijd afgestemd op de verschillende fasen van het keuzeproces", zegt Wim Hamaekers van One Inch Whale.
Veel studenten twijfelen: "Wat als ik fout kies?" of "Past deze richting écht bij mij?" Volgens Ben Lambrechts, directeur van Hogeschool PXL, zien jongeren hun studiekeuze als allesbepalend, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. “Met een praktijkgerichte graduaats- of bacheloropleiding kan je later alle kanten uit. Weet ook dat meer mensen een andere job uitoefenen dan waarvoor ze hebben gestudeerd", klinkt het.
De resultaten van dit onderzoek werden door Hogeschool PXL actief ingezet om haar communicatie en digitale informatievoorziening te optimaliseren.
Om het keuzeproces makkelijker te maken, lanceerde Hogeschool PXL een vernieuwde, mobile-first website met video’s en een duidelijke structuur. De hogeschool hoopt zo de drempel te verlagen en het keuzeproces minder overweldigend te maken en zo goed mogelijk te informeren. s
Jouw kijk- en luistergedrag kan je geld opleveren: ontdek hoe!
Katya Wolf via Pexels
Je screentime liegt er niet om: urenlang scrollen op TikTok, eindeloos bingen op Netflix en Spotify staat altijd aan. Je Spotify Wrapped is elk jaar een reflectie van hoeveel uur je naar muziek luistert. Je smartphone hangt zo goed als vast aan je hand, maar wat als je daar nu gewoon voor betaald kon worden? Een kans om een extra zakcentje te verdienen door letterlijk niets te doen. Dat is exact wat het XMP Cross Media Panel aanbiedt!
Het XMP Cross Media Panel is een groot onderzoek gesteund door de Vlaamse Overheid en uitgevoerd door Ipsos. Het doel? Zicht krijgen op hoe Vlamingen media consumeren. Welke zenders kijk je? Hoe lang stream je? Wat zijn je favoriete online platformen? Deze data zijn cruciaal voor mediabedrijven om hun aanbod beter af te stemmen op wat mensen écht willen zien en horen.
Door deel te nemen help je dus mee aan toekomstig mediabeleid én krijg je daar ook nog eens een vergoeding voor. Geen gedoe met lange, saaie enquêtes: de app regelt alles voor jou. Installeer de app op je smartphone en die registreert automatisch je kijk- en luistergedrag. Easy money!
Hoeveel kan je verdienen?
Dat is de vraag die je écht wil stellen, toch?
5 euro voor de installatie van de app.
10 euro extra als je de testperiode van 2 weken correct doorloopt.
12 euro per maand als je de app actief houdt (23/30 dagen per maand online).
3 euro extra per maand per extra toestel.
Dubbele beloning in de eerste maand! Dus als je drie toestellen hebt, tik je meteen 36 euro binnen.
Kortom: een passief inkomen zonder moeite. Video’s kijken en ondertussen betaald worden? Chill!
Maak kans op Kinepolis-duotickets
Naast je maandelijkse vergoeding, maak je ook kans op een van de 20 duotickets voor Kinepolis. Wanneer je je inschrijft via TAGMAG, krijg je in de vragenlijst de optie om deel te nemen aan deze wedstrijd. Je maakt enkel kans als je de vragenlijst invult én de app installeert.
Hoe werkt het?
Vul de vragenlijst in en geef aan dat je wilt deelnemen.
Installeer de app op je smartphone en registreer jezelf.
Wil je meer verdienen? Voeg extra toestellen toe en installeer de app ook daarop.
Laat de app gewoon draaien en cash in.
Is dit veilig?
Yes, geen zorgen! De app neemt geen geluidsopnamen op en verzamelt geen gevoelige info zoals wachtwoorden of bankgegevens. Het enige wat gemeten wordt, is welke media je consumeert en hoelang. Bovendien worden je persoonlijke gegevens nooit aan derden verkocht. De technologie werkt op een vergelijkbare manier als Shazam: het herkent enkel welke media je bekijkt of beluistert en niets anders.
Meedoen?
Wil je meedoen en betaald worden voor wat je sowieso al doet? Schrijf je dan nu in en start vandaag nog met verdienen! Klik hier om te beginnen.
Slaap jij met twee kussens? Volgens deze kinesist is dat een slecht idee
Ben jij iemand die elke nacht met twee kussens onder z’n hoofd ligt? Dan heeft een expert op TikTok slecht nieuws voor je: het is blijkbaar allesbehalve goed voor je houding.
Sammy Spiegel, een kinesist met meer dan 13 jaar ervaring, noemt het zelf het ‘Two Pillow Syndrome’ en zweert dat het echte gevolgen heeft. Volgens haar kan slapen met twee kussens zorgen voor een ‘nekhump’: een onnatuurlijke kromming in je bovenrug die je houding op lange termijn kan verpesten.
Het probleem? Veel mensen hebben overdag al een slechte houding door ingezakt te zitten op hun bureau of bank. Als je dan ook nog eens je hoofd omhoog propt met extra kussens, went je ruggengraat aan een foute positie. In plaats van ’s nachts je lichaam te laten herstellen, train je het net verder in een slechte houding. Gevolg? Meer kans op nekpijn, rugklachten en een kromme bovenrug.
Spiegel raadt aan om met één kussen te slapen of, als je echt all-in wil gaan, zonder kussen. Voelt dat te extreem? Dan kan een opgerolde handdoek onder je nek extra steun geven.
Niet alleen je kussenkeuze is belangrijk. Spiegel waarschuwt ook voor matrassen die zich volledig naar je lichaam vormen, zoals sommige traagschuimmatrassen. Ze legt uit dat je lichaam zich dan de hele nacht in dezelfde (soms slechte) houding vastzet. Je ruggengraat krijgt op die manier geen kans om te herstellen of natuurlijk te bewegen. In plaats daarvan blijf je urenlang in een positie liggen die je misschien overdag al verkeerd gebruikt.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 18/02 Simon Wauman
- 19/02 Millie Bobby Brown
- 19/02 Rik Verheye
- 20/02 Rihanna
- 20/02 Cruz Beckham