Hoe jij naar de wereld kijkt, heeft een grotere invloed op je liefdesleven dan je misschien denkt. Een nieuwe studie in de Personality and Social Psychology Bulletin toont aan dat mensen die geloven dat de wereld goed is en vol kansen zit, niet alleen gelukkiger zijn in hun relatie, maar ook meer betrokken en zorgzaam naar hun partner toe. En dat werkt aanstekelijk: hun partners voelen zich hierdoor ook meer geliefd en gewaardeerd. Win-win, toch?
Onderzoek toont aan hoe een positieve mindset je liefdesleven kan upgraden
Deze zogenaamde "primal world beliefs" (jouw fundamentele overtuigingen over de wereld) spelen hierin een sleutelrol. Zie jij de wereld als een fijne, interessante plek die het ontdekken waard is? Dan focus je automatisch meer op positieve doelen binnen je relatie, zoals samen plezier maken, nieuwe ervaringen opdoen of momenten van betekenis creëren. En dat versterkt de connectie met je partner.
Uit het onderzoek, waarbij 236 koppels een jaar lang werden gevolgd, bleek dat deze positieve kijk op de wereld leidt tot meer tevredenheid en wederzijdse zorg.
Mensen die de wereld als goed en spannend zien, hebben vaker de neiging om actief te werken aan hun relatie. Dit noemen onderzoekers "approach goals": doelen die gericht zijn op het bereiken van iets positiefs, zoals plezier of meer diepgang in je relatie. Dat motiveert niet alleen jezelf, maar inspireert ook je partner om dezelfde energie in de relatie te steken. Het resultaat? Een blijvende boost voor jullie band.
Wat ook opvallend was: het gevoel dat de wereld "veilig" is, had geen grote impact op relaties. Hoewel je zou denken dat dit vertrouwen vergroot, blijkt het juist te zorgen voor minder afhankelijkheid van je partner. Mensen voelen zich dan veiliger in hun eentje, waardoor de connectie met hun partner wat minder sterk wordt. Het is juist de overtuiging dat de wereld interessant en vol mogelijkheden is, die het verschil maakt.
Deze positieve wereldbeelden hebben niet alleen een kortetermijneffect, maar houden ook op de lange termijn stand. De koppels in het onderzoek rapporteerden zelfs een jaar later nog meer tevredenheid, wederzijdse zorg en een diepere band. Hun overtuiging dat de wereld leuk en aantrekkelijk is, motiveerde hen om steeds opnieuw te investeren in hun relatie – wat die overtuiging alleen maar verder versterkte.
De conclusie? Hoe jij naar de wereld kijkt, kleurt ook je relatie. Als je openstaat voor het goede en kansen grijpt, creëer je een dynamiek waarin niet alleen jij, maar ook je partner zich gewaardeerd voelt. Het lijkt misschien een klein detail, maar die positieve mindset kan net dat beetje extra magie brengen in je liefdesleven.
Minder masturberen? Dan meer stress, blijkt uit onderzoek
Goed, dit wist je natuurlijk al. Maar het is met een nieuw onderzoek nu nog maar eens bewezen dat het gebruik van seksspeeltjes heel goed is voor lichaam en geest.
Het onderzoek is gedaan door de makers van de vibrator genaamd Magic Wand en werd gedaan onder 1000 vrouwen. Hen werd gevraagd om hun levenskwaliteit gedurende een periode van drie weken bij te houden, waarbij ze eerst een week geen intiem genot op mochten zoeken, daarna een week lang iedere week de Magic Wand moesten gebruiken en vervolgens de laatste week zelf in mochten vullen. Mensen met een partner mochten de vibrator in hun seksspel integreren.
Na die drie weken zijn alle gegevens geanalyseerd, waaruit bleek dat de week zonder intiem plezier over het algemeen zorgde voor een daling van bepaalde aspecten, zoals geluk, lichaamsbeeld, zelfvertrouwen en relationele verbondenheid. Ook zorgde het voor meer stress.
In de week waarin de vibrator dagelijks gebruikt moest worden, werd de levenskwaliteit op alle fronten verbeterd. Er was meer sprake van geluk, zelfvertrouwen en betere slaap, terwijl de stress juist afnam.
"Als we denken aan de toestand van de wereld en de stress- en angstcrisis die we doormaken, denken we dat orgasmes ons allemaal kunnen helpen om geaard te blijven in ons lichaam en vreugde te vinden", zegt hoofdonderzoeker Dr. Candice Nicole Hargons tegen The Post.
Nou, je weet wat je te doen staat.
Om deze reden gaan de meeste mensen vreemd
Mensen die vreemdgaan kunnen daar verschillende redenen voor hebben. De één doet het uit lust, de ander is op zoek naar bevestiging en weer iemand anders gaat vreemd omdat er veel te veel borrels zijn genuttigd. Hoewel niet alles goed te praten valt, is er volgens een ervaren sekstherapeut toch één belangrijke reden waarom de meeste mensen het doen.
Het licht volgens therapeut Esther Perel allemaal aan een flinke dip in een relatie. “Mensen dwalen om vele redenen af”, zegt ze tegen Telegraph. Ze noemt vervreemding, verraad of afwijzing. Maar de belangrijkste reden is volgens haar toch echt ‘doodsheid’ in een relatie, die kan optreden als de intimiteit van een koppel naar het nulpunt is gezakt.
Hoe je dat tegen kan gaan? Simpel: door je relatie weer levendig te maken. En dat kan door nieuwsgierig te zijn, elkaar beter te verkennen, ontdekken en betrokken te zijn. “Het gaat erom dat je jezelf openstelt voor de mogelijkheid dat je je partner niet zo goed kent als je denkt. In plaats van te blijven hangen in een gezellige routine, zou je eens een gesprek kunnen voeren over iets interessants dat verder gaat dan wat je van elkaar wil.”
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 15/07 Jade Anna
- 15/07 Kobe Peeters
- 16/07 Gerben Tuerlinckx
- 16/07 Marthe De Pillecyn
- 16/07 Marthe De Pillecyn