Wetenschap saai? Niet als je het aan Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire vraagt. Deze Vlaamse pioniers in wetenschapscommunicatie weten als geen ander hoe je complexe onderwerpen helder en boeiend maakt. Hun jarenlange inzet wordt nu beloond met een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen.
‘Nerds’ Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire krijgen eredoctoraat
Helsmoortel behaalde een doctoraat in de gezondheidswetenschappen aan de UGent, terwijl Scheire aan dezelfde universiteit fysica studeerde. Beiden ruilden echter het lab in voor een carrière op het podium.
Hetty Helsmoortel begon haar carrière als kankeronderzoeker aan de UGent, maar ruilde het lab in voor het theater. Met haar shows en tv-optredens brengt ze wetenschap naar een breed publiek.
Vlaanderen maakte kennis met Lieven Scheire via de cabaretgroep 'Neveneffecten'. Later presenteerde hij onder andere de populaire tv-programma’s 'Scheire en de Schepping' en 'Team Scheire', waarin hij met humor en helderheid wetenschap toegankelijk maakte.
Samen zijn Helsmoortel en Scheire de drijvende krachten achter de populaire podcast 'Nerdland', die maandelijks meer dan 300 000 luisteraars telt. De twee zetten ook hun schouders onder het Nerdland Festival, het grootste wetenschapsfestival in België.
Met het eredoctoraat wil de Universiteit Antwerpen het belang van wetenschapscommunicatie in de verf zetten. Volgens rector Herwig Leirs is het eredoctoraat meer dan een erkenning. Het benadrukt hoe belangrijk het is om wetenschap toegankelijk te maken. “We leven in een tijd van complexe wetenschappelijke ontwikkelingen met enorme gevolgen voor mens en maatschappij. Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire slagen erin om een groot publiek te bereiken. Ze doen dat op een innovatieve, amusante wijze waarbij ze wetenschap begrijpelijk voorstellen zonder de moeilijke concepten en experimenten erachter te verloochenen.”
Naast Helsmoortel en Scheire worden ook vier internationale wetenschappers in de bloemetjes gezet. Onder hen Jure Leskovec (Stanford), een autoriteit in machine learning, en Elizabeth Povinelli (Columbia), bekend om haar baanbrekende werk in de dekolonisatie en kritische theorie.
Vriend Liam Payne klaagt vader overleden zanger aan
Drama blijft de familie Payne achtervolgen na de tragische dood van Liam Payne, voormalig lid van One Direction. De Amerikaanse zakenman en goede vriend van Liam, Roger Nores, sleept nu Liams vader, Geoff Payne, voor de rechter wegens laster. Volgens Roger is hij onterecht als zondebok aangewezen in het onderzoek naar Liams dood.
Liam overleed vorig jaar oktober na een fatale val van een hotelbalkon in Buenos Aires. Roger werd samen met vier anderen, waaronder hotelpersoneel, aangeklaagd voor betrokkenheid bij de dood van de zanger. Hij zou zijn verantwoordelijkheid als ‘verzorger’ hebben verwaarloosd. Maar volgens Roger is dat onzin.
In zijn aanklacht beweert Roger dat Geoff Payne valse en schadelijke verklaringen heeft afgelegd. Geoff zou bij de politie hebben gezegd dat Roger en Kate Cassidy, Liams vriendin, verantwoordelijk waren voor zijn zorg. Roger ontkent dit met klem: "Ik was Liams vriend, niet zijn verzorger. Hij was een zelfstandige volwassene." Over Kate Cassidy zegt Roger dat zij, als Liams partner, juist het beste zicht had op zijn dagelijkse situatie.
De relatie tussen Liam en Kate stond al langer onder druk. Volgens getuigen hadden ze vaak conflicten. Toch blijft haar rol in deze zaak onduidelijk. Roger benadrukt in zijn verklaring dat het niet aan hem was om voor Liam te zorgen, en dat hij Geoff al maanden eerder had laten weten dat hij niet meer de energie had om Liams problemen op te lossen.
De rechtszaak heeft niet alleen een zware persoonlijke impact, maar heeft ook de reputatie van Roger beschadigd. Als hij wint, wil hij de opbrengsten doneren aan Bear, Liams zoontje met Cheryl Cole.
Het blijft voorlopig onrustig rond de tragische dood van Liam Payne. Wie verantwoordelijk wordt gehouden, zal de rechter moeten beslissen.
Timothée Chalamet arriveert op fiets bij première... en krijgt een boete
Timothée Chalamet wist deze week weer de show te stelen, maar niet zoals je zou verwachten. Voor de Londense première van zijn nieuwste film 'A Complete Unknown', waarin hij Bob Dylan speelt, besloot hij de rode loper op te rijden… op een Lime-fiets. De eco-friendly stunt leverde hem heel wat aandacht op, maar ook een boete van £65 (ongeveer €75). Oeps!
De acteur vertelde in een Franse talkshow dat hij door een file liever de elektrische huurfiets dan de auto nam om op tijd te zijn. Maar doordat hij de fiets verkeerd parkeerde, moest kreeg hij een boete. Volgens Chalamet voelde de boete extra zuur: “Het was eigenlijk een soort reclame voor hen,” grapte hij over Lime.
De acteur is overigens niet de enige die een boete kreeg die avond. Fotograaf Aidan Zamiri, die samen met Chalamet fietste, werd eveneens beboet. Al moest die slechts £2 betalen. Volgens Lime wordt een waarschuwing of boete opgelegd als een fiets in een niet-toegestane zone wordt achtergelaten. Een les voor de acteur, die duidelijk geen uitzondering kreeg, ondanks zijn sterstatus.
Een spontane actie of toch een stunt? Met zijn aankomst op de fiets lijkt Chalamet een subtiele knipoog te hebben gemaakt naar Bob Dylan, die bekend stond om zijn liefde voor motorfietsen. De film 'A Complete Unknown' vertelt het verhaal van de muzikant in zijn begindagen, toen hij als 19-jarige met zijn gitaar in New York aankwam en een legende in wording bleek. Onder regie van James Mangold wordt de film nu al getipt als een kanshebber voor de Oscars.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 18/01 Michael Amani
- 24/01 Gert Verhulst
- 25/01 Astrid Bryan
- 25/01 Herman Verbruggen
- 25/01 Remco Evenepoel