Deze eigenschap voorspelt of je relatie standhoudt of niet

Chelsy Vanlerberghe-30 december 2024 om 13:19

Relatiedeskundige Brett Parker beweert dat er één simpele eigenschap is die bijna zeker kan voorspellen of een relatie standhoudt. En het draait allemaal om… hoe je ruzie maakt. Want ja, iedereen heeft ruzie, maar hoe je ruzie maakt, maakt het verschil tussen happily ever after en bye bye.

Het idee komt van Dr. John en Dr. Julie Gottman, twee relatiewetenschappers die jarenlang koppels volgden. Wat ontdekten ze? De manier waarop je ruzie maakt, bepaalt vrijwel alles. In een relatie waar de ene partner discussies alleen maar voert om te winnen, is het risico op een breakup torenhoog.

De Gottmans onderzochten koppels over een periode van 14 jaar en ontdekten dat ongeveer twee derde van alle ruzies nooit écht opgelost raakt. Denk maar aan de eindeloze discussie over wie de vaatwasser het beste inlaadt, of waarom jij altijd de lichten moet uitdoen. Op korte termijn lijkt het allemaal niet zo erg, maar als het blijft opstapelen en je alleen bezig bent met gelijk krijgen, zit je al snel in de gevarenzone.

Naast ruzies die om de verkeerde reden gevoerd worden, hebben de Gottmans vier specifieke signalen geïdentificeerd die vaak leiden tot een breuk:

  • Kritiek: Het constant bekritiseren van je partner, in plaats van constructief te zijn.
  • Minachting: De andere persoon kleineren, uitlachen of passief-agressief doen.
  • Defensiviteit: Altijd jezelf verdedigen zonder verantwoordelijkheid te nemen.
  • Jezelf afsluiten: Emotioneel afhaken en je afsluiten tijdens een conflict.

Als deze dingen regelmatig terugkomen in je relatie, dan is het tijd om stil te staan bij hoe jullie communiceren.

De sleutel tot een gezonde relatie is simpel: ruzie maken om elkaar te begrijpen, niet om te winnen. Als je alleen maar focust op je eigen gelijk, verlies je op de lange termijn altijd. Door te luisteren naar het standpunt van je partner en écht te proberen te begrijpen waar zij/hij vandaan komt, vergroot je de kans dat jullie samen sterker uit een conflict komen.

Het vraagt wat oefening, want wie wil nu niet gewoon het laatste woord hebben, toch? Maar een ruzie winnen voelt op korte termijn misschien goed, terwijl het op lange termijn schadelijk kan zijn.

Om deze reden gaan de meeste mensen vreemd

Karen Luiken-12 juli 2025 om 08:18- Foto:

Photo by Charlie Foster on Unsplash

Mensen die vreemdgaan kunnen daar verschillende redenen voor hebben. De één doet het uit lust, de ander is op zoek naar bevestiging en weer iemand anders gaat vreemd omdat er veel te veel borrels zijn genuttigd. Hoewel niet alles goed te praten valt, is er volgens een ervaren sekstherapeut toch één belangrijke reden waarom de meeste mensen het doen.

Het licht volgens therapeut Esther Perel allemaal aan een flinke dip in een relatie. “Mensen dwalen om vele redenen af”, zegt ze tegen Telegraph. Ze noemt vervreemding, verraad of afwijzing. Maar de belangrijkste reden is volgens haar toch echt ‘doodsheid’ in een relatie, die kan optreden als de intimiteit van een koppel naar het nulpunt is gezakt.

Hoe je dat tegen kan gaan? Simpel: door je relatie weer levendig te maken. En dat kan door nieuwsgierig te zijn, elkaar beter te verkennen, ontdekken en betrokken te zijn. “Het gaat erom dat je jezelf openstelt voor de mogelijkheid dat je je partner niet zo goed kent als je denkt. In plaats van te blijven hangen in een gezellige routine, zou je eens een gesprek kunnen voeren over iets interessants dat verder gaat dan wat je van elkaar wil.”

Deze nieuwe break-up trend is nog erger dan ghosting

Karen Luiken-12 juli 2025 om 07:58- Foto:

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Dacht je dat ghosting een erge vorm van een break-up was? Het kan nog veel erger. Er is momenteel een trend gaande die ‘banksying’ wordt genoemd. En geloof ons: daar wil je geen slachtoffer van worden.

Banksying is een dumpingstechniek die vernoemd is naar Banksy, de straatartiest die bekendstaat om zijn geweldige kunstwerken maar waarvan niemand weet wie het nou echt is. Zijn straatkunstwerken duiken vaak uit het niets op, en dat is waar de link naar banksying gelegd kan worden: je ziet de breuk niet aankomen.

Datingexpert Amy Chan legt in een gesprek met USA Today uit hoe het zit. “Banksying gebeurt tegenwoordig steeds vaker, vooral met de opkomst van datingapps, waardoor mensen een slechte datingetiquette hebben ontwikkeld.”

Degene die zich uit de romance terugtrekt, vervolgt de expert, verwerkt de breuk eerst op zijn of haar manier en maakt er vervolgens pas een einde aan. Met als gevolg dat de breuk bij de één al verwerkt is, terwijl de ander ‘m totaal niet ziet aankomen en in complete shock wordt achtergelaten.

Ouch, pijnlijk.

Ontdek meer