Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

Chelsy Vanlerberghe-02 december 2024 om 12:38

Nepnieuws, clickbait, deepfakes… het internet staat er vol mee. Toch checkt bijna de helft van de Vlaamse jongeren zelden of nooit de betrouwbaarheid van wat ze lezen. Daar wil de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’ verandering in brengen. Het doel? Jongeren wapenen tegen de overload aan misleidende informatie die ze dagelijks op TikTok, Instagram en YouTube tegenkomen.

Met opvallende affiches op scholen, een handige website en herkenbare video's van influencers zoals Maximiliaan Verheyen, hoopt de Vlaamse overheid jongeren te leren hoe ze kritischer kunnen omgaan met nieuws. De campagne maakt duidelijk: je hoeft geen onderzoeksjournalist te zijn om nepnieuws te doorprikken. Een simpele vraag als ‘Klopt da wel?’ kan al een groot verschil maken.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 42% van de jongeren drie op vijf fake news-verhalen correct kan herkennen. Ondertussen vertrouwen amper 11% van hen op nieuws dat ze op sociale media zien. Jongeren scrollen non-stop, maar staan zelden stil bij wat écht waar is en wat niet. Door hen tools en tips te geven, wil de campagne hun vertrouwen in zichzelf en betrouwbare bronnen versterken.

De campagne blijft lopen tot 2025 en pakt in verschillende fases onderwerpen aan zoals algoritmes, complottheorieën en propaganda. Op de website kloptdawel.be vind je alles over de campagne: handige tips, artikels, en tools om zelf fake news te doorprikken.

Dus: volgende keer dat je iets leest wat te gek lijkt om waar te zijn, vraag jezelf even af... klopt da wel?

Student Street Soccer strijkt opnieuw neer in Gent

Karen Luiken-19 april 2025 om 07:55

Dit is een oproep aan alle sportieve studenten in Gent en omstreken. Volgende week staat het Sint-Pietersplein twee dagen in het teken van Student Street Soccer, een evenement waarbij studenten en voetbal op een feestelijke manier samenkomen.

Student Street Soccer is een tweedaags straatvoetbaltoernooi dat dit jaar alweer zijn zestiende editie viert. De organisatie is in handen van de Vlaamse Economische Kring (VEK).

Op woensdag 23 april gaat het evenement om 12.00 uur van start met een aantal poules én de volledige vrouwencompetitie. Diezelfde dag is om 20.30 uur de finale voor de vrouwen.

Een dag later, op donderdag 24 april, begint het programma om 10.00 uur en is het de beurt aan de tweede helft van de poules. De finale vindt deze dag om 21.00 uur plaats.

Naast een grote hoeveelheid potjes topvoetbal kunnen de aanwezigen ook genieten van summerbeats, tal van randactiviteiten én (hopelijk) een heerlijk lentezonnetje. Tagmag is ook van de partij en staat beide dagen met een stand op het Sint-Pietersplein. Kom jij ons begroeten? Tot dan!

Meer informatie over het evenement vind je op Facebook en Instagram.

Zoek je een kot in het buitenland? Betaal met seks!

Karen Luiken-11 april 2025 om 08:40- Foto:

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Een Braziliaanse vrouw die volgend jaar in Ierland wil studeren, heeft een bizarre aanvraag gekregen. Toen ze reageerde op iets wat op een huuradvertentie leek, kreeg ze het verzoek om huur te betalen in ruil voor seks.

De vrouw wil in het najaar een studie volgen aan de Technische Universiteit Shannon in Ierland. Ze komt uit Brazilië en aangezien dat land niet bepaald dicht bij Ierland ligt, zal ze moeten verhuizen. Drie weken geleden reageerde ze dan ook op een advertentie op de website van een studentenvereniging waarin een huurwoning werd aangeboden.

Het antwoord dat ze op die aanvraag kreeg, was er eentje die ze niet zag aankomen. Ze kreeg een aanbod om haar huur in natura te betalen. En daarmee bedoelen we seks.

Volgens Gearóid Folan, de vicevoorzitter van de studentenverenigingen van de Technische Universiteit Shannon, is ze niet de eerste die zo’n bizar aanbod krijgt. “We zien vaak dat internationale studenten hier het doelwit van zijn”, zegt hij volgens Irish Examiner. “Er komen hier heel veel studenten die zich niet bewust zijn van de huisvestingcrisis en daar wordt misbruik van gemaakt.”

Alleen dit jaar al verschenen er zo’n tien van dit soort incidenten op zijn radar. Om in de toekomst meer incidenten te voorkomen, worden studenten nu tijdens introducties gewaarschuwd.

Ontdek meer