Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

Chelsy Vanlerberghe-02 december 2024 om 12:38

Nepnieuws, clickbait, deepfakes… het internet staat er vol mee. Toch checkt bijna de helft van de Vlaamse jongeren zelden of nooit de betrouwbaarheid van wat ze lezen. Daar wil de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’ verandering in brengen. Het doel? Jongeren wapenen tegen de overload aan misleidende informatie die ze dagelijks op TikTok, Instagram en YouTube tegenkomen.

Met opvallende affiches op scholen, een handige website en herkenbare video's van influencers zoals Maximiliaan Verheyen, hoopt de Vlaamse overheid jongeren te leren hoe ze kritischer kunnen omgaan met nieuws. De campagne maakt duidelijk: je hoeft geen onderzoeksjournalist te zijn om nepnieuws te doorprikken. Een simpele vraag als ‘Klopt da wel?’ kan al een groot verschil maken.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 42% van de jongeren drie op vijf fake news-verhalen correct kan herkennen. Ondertussen vertrouwen amper 11% van hen op nieuws dat ze op sociale media zien. Jongeren scrollen non-stop, maar staan zelden stil bij wat écht waar is en wat niet. Door hen tools en tips te geven, wil de campagne hun vertrouwen in zichzelf en betrouwbare bronnen versterken.

De campagne blijft lopen tot 2025 en pakt in verschillende fases onderwerpen aan zoals algoritmes, complottheorieën en propaganda. Op de website kloptdawel.be vind je alles over de campagne: handige tips, artikels, en tools om zelf fake news te doorprikken.

Dus: volgende keer dat je iets leest wat te gek lijkt om waar te zijn, vraag jezelf even af... klopt da wel?

Imke Courtois krijgt als eerste de titel van erebachelor aan Hogeschool PXL

Chelsy Vanlerberghe-04 juli 2025 om 11:42

Imke Courtois mag zich sinds kort de allereerste erebachelor van Hogeschool PXL noemen. De Limburgse voetbalanalist, auteur en ex-topsporter krijgt de eretitel voor haar maatschappelijk engagement, haar indrukwekkend leertraject én de sterke band die ze nog steeds heeft met de hogeschool.

Imke studeerde in 2009 af als bachelor in de ergotherapie aan PXL en behaalde er ook een bachelor en master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Ondertussen is ze doctoraatsstudent, maar haar impact gaat veel verder dan de academische wereld.

Als voormalig Red Flame en sportcommentator bij de VRT, weet ze sportthema’s op een genuanceerde en toegankelijke manier te duiden. In haar boek ‘Gender Goals’ kaart ze thema’s aan die vaak onderbelicht blijven, zoals mentaal welzijn in de sport en gendergelijkheid in media en topsport.

Hogeschool PXL roemt haar om haar mix van inhoud, menselijkheid en maatschappelijke betrokkenheid: “Ze is precies het soort mens dat wij als hogeschool willen erkennen en vieren.”

Imke was in 2008 al het gezicht van een PXL-campagne en keerde in 2024 terug als ambassadrice. Wie weet staat ze binnenkort ook voor de klas. Eén ding is zeker: haar stem blijft hangen.

Schrijf je in voor 'Kotmadam Sarafian'

Simon Smetryns-04 juli 2025 om 09:11

Studeer je in Gent (of ga je binnenkort in Gent studeren), ben je niet bang voor een beetje camera-actie en wil je vanaf september 2025 tot en met juni 2026 op kot? Dan is dit je kans!

Voor het tweede seizoen van 'Kotmadam Sarafian' op VTM zoekt productiehuis Borgerhoff & Lamberigts TV nieuwe studenten die samen met Barbara Sarafian onder één dak willen wonen. Barbara is niet zomaar een huisbaas: ze is je kotmadam, een luisterend oor en soms ook een strenge mama. Maar vooral iemand die van het kot een warme thuis maakt, met duidelijke afspraken én genoeg ruimte voor plezier en vriendschap.

Klinkt dit als iets voor jou? Schrijf je dan nu in en wie weet beleef jij binnenkort een uniek kotavontuur.

Opgelet: je kan nog inschrijven tot zondag 13 juli '25.

Ontdek meer