Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

Chelsy Vanlerberghe-02 december 2024 om 12:38

Nepnieuws, clickbait, deepfakes… het internet staat er vol mee. Toch checkt bijna de helft van de Vlaamse jongeren zelden of nooit de betrouwbaarheid van wat ze lezen. Daar wil de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’ verandering in brengen. Het doel? Jongeren wapenen tegen de overload aan misleidende informatie die ze dagelijks op TikTok, Instagram en YouTube tegenkomen.

Met opvallende affiches op scholen, een handige website en herkenbare video's van influencers zoals Maximiliaan Verheyen, hoopt de Vlaamse overheid jongeren te leren hoe ze kritischer kunnen omgaan met nieuws. De campagne maakt duidelijk: je hoeft geen onderzoeksjournalist te zijn om nepnieuws te doorprikken. Een simpele vraag als ‘Klopt da wel?’ kan al een groot verschil maken.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 42% van de jongeren drie op vijf fake news-verhalen correct kan herkennen. Ondertussen vertrouwen amper 11% van hen op nieuws dat ze op sociale media zien. Jongeren scrollen non-stop, maar staan zelden stil bij wat écht waar is en wat niet. Door hen tools en tips te geven, wil de campagne hun vertrouwen in zichzelf en betrouwbare bronnen versterken.

De campagne blijft lopen tot 2025 en pakt in verschillende fases onderwerpen aan zoals algoritmes, complottheorieën en propaganda. Op de website kloptdawel.be vind je alles over de campagne: handige tips, artikels, en tools om zelf fake news te doorprikken.

Dus: volgende keer dat je iets leest wat te gek lijkt om waar te zijn, vraag jezelf even af... klopt da wel?

Cloud coffee is dé TikTok-drank van het moment

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2025 om 15:41

Zin om je koffie te upgraden? Introducing: cloud coffee. Het ziet eruit als een zomerse latte, smaakt verrassend goed en zit boordevol voordelen die je niet meteen verwacht van je dagelijkse cafeïneshot.

Wat is het? Heel simpel: een shot espresso over ijs, aangelengd met kokoswater en afgewerkt met een scheutje plantaardige melk (havermelk, amandelmelk... kies wat je lekker vindt). Sommigen gebruiken een melkopschuimer om die ‘cloud’ echt fluffy te maken. Aesthetic, lekker én gezond.

Coconut water bevat elektrolyten zoals kalium en magnesium, wat het net iets hydraterender maakt dan gewone koffie. Eén kopje Vita Coco bevat bijvoorbeeld al 470 mg kalium (ongeveer 10% van je dagelijkse behoefte). Plus: het bevat ook antioxidanten die je immuunsysteem boosten.

Dus als je vaak te weinig elektrolyten binnenkrijgt (spoiler: veel mensen doen dat), kan dit een makkelijke en lekkere manier zijn om dat op te vangen. En het is ook gewoon een lichtere optie dan koffies met suikerrijke creamers.

Kleine kanttekening: niet iedereen zal fan zijn van de smaakcombinatie. Sommige mensen vinden kokoswater met koffie een vreemde mix. En let op de suikers: sommige merken kokoswater bevatten verrassend veel toegevoegde suikers. Check dus zeker het label en kies eentje met 2 gram of minder toegevoegde suiker — of helemaal geen.

Wil je het zelf proberen?
Zo maak je ‘cloud coffee’:

  1. Giet een shot espresso over ijsblokjes

  2. Voeg kokoswater toe (koud!)

  3. Top af met een scheutje plantaardige melk (extra punten voor de ‘froth’)

Praat je straks met je kat? Chinese AI wil het geblaf en gemiauw vertalen naar woorden

Chelsy Vanlerberghe-13 mei 2025 om 12:21

Elke huisdiereigenaar heeft het zich al eens afgevraagd: wat probeert m’n hond mij nu precies te vertellen? Is hij hongerig? Wil hij naar buiten? Verveelt mijn kat zich? Wat wilt ze mij zeggen? Een Chinees techbedrijf denkt binnenkort het antwoord te kunnen geven.

Baidu, de ‘Google van China’, heeft namelijk een patent aangevraagd voor een AI-systeem dat dierenklanken zou kunnen vertalen naar menselijke taal. Jep, letterlijk blaf naar babbel.

De technologie zou gebruik maken van AI om geluiden, gedrag en zelfs fysieke signalen van dieren te analyseren. Op basis daarvan probeert het systeem te achterhalen hoe het dier zich voelt, en wat het eigenlijk wil zeggen. Denk aan: “Ik ben blij dat je thuis bent!” of “Gast, waar blijft mijn eten?”

Het idee zit nog in de onderzoeksfase, maar Baidu zegt dat er nu al veel interesse is. En da’s niet zo gek: eerdere pogingen om dierentaal te begrijpen, zoals honden die met knopjes communiceren, gingen al vaak viraal. Alleen zou dit project nog een stap verder gaan: echte vertaling, met woorden en al.

Niet alleen honden en katten komen aan bod. Onderzoekers van Project CETI proberen momenteel zelfs het mysterieuze geklik van potvissen te ontcijferen. Ja, die dieren zouden een soort fonetisch alfabet hebben.

Of we binnenkort écht een gesprek kunnen voeren met onze viervoeter? Nog niet meteen. Maar het feit dat er technologie in de maak is om het te proberen, is op z’n minst… woef-waardig.

Ontdek meer