Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

Chelsy Vanlerberghe-02 december 2024 om 12:38

Nepnieuws, clickbait, deepfakes… het internet staat er vol mee. Toch checkt bijna de helft van de Vlaamse jongeren zelden of nooit de betrouwbaarheid van wat ze lezen. Daar wil de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’ verandering in brengen. Het doel? Jongeren wapenen tegen de overload aan misleidende informatie die ze dagelijks op TikTok, Instagram en YouTube tegenkomen.

Met opvallende affiches op scholen, een handige website en herkenbare video's van influencers zoals Maximiliaan Verheyen, hoopt de Vlaamse overheid jongeren te leren hoe ze kritischer kunnen omgaan met nieuws. De campagne maakt duidelijk: je hoeft geen onderzoeksjournalist te zijn om nepnieuws te doorprikken. Een simpele vraag als ‘Klopt da wel?’ kan al een groot verschil maken.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 42% van de jongeren drie op vijf fake news-verhalen correct kan herkennen. Ondertussen vertrouwen amper 11% van hen op nieuws dat ze op sociale media zien. Jongeren scrollen non-stop, maar staan zelden stil bij wat écht waar is en wat niet. Door hen tools en tips te geven, wil de campagne hun vertrouwen in zichzelf en betrouwbare bronnen versterken.

De campagne blijft lopen tot 2025 en pakt in verschillende fases onderwerpen aan zoals algoritmes, complottheorieën en propaganda. Op de website kloptdawel.be vind je alles over de campagne: handige tips, artikels, en tools om zelf fake news te doorprikken.

Dus: volgende keer dat je iets leest wat te gek lijkt om waar te zijn, vraag jezelf even af... klopt da wel?

Spoiler alert: jouw naam is straks weer te vinden op een blikje Coca-Cola

Chelsy Vanlerberghe-27 maart 2025 om 14:31

Yes, het is weer zover: binnenkort scannen we de rekken af om onze naam (en die van onze besties) terug te vinden op een blikje Coca-Cola. De iconische ‘Share a Coke’-campagne maakt een comeback, en TAGMAG was erbij, recht vanuit Mexico City, waar de wereldwijde launch werd gevierd.

Voor wie het even vergeten was: ‘Share a Coke’ draait rond blikjes waarop het klassieke Coca-Cola-logo vervangen wordt door voornamen. Maar in 2025 wordt ‘Share a Coke’ in een nieuw jasje gestoken. Coca-Cola mikt met deze campagne op meer dan gewoon een blikje met je naam erop in de frigo: het draait allemaal om connectie. Online of offline. Met je vrienden. Gewoon door iets kleins te delen, zoals een fris blikje cola met hun naam erop. Het draait om momenten delen, connectie voelen en iemand laten weten: hey, ik dacht aan jou.

Wat we in Mexico zagen? Veel spektakel, een nieuwe campagnevideo die je goesting doet krijgen om meteen een blikje te delen, en een digitale tool waarmee je herinneringen met je vrienden kunt vastleggen. Wat vooral opviel? Dit smaakt naar meer. En nu is het wachten op wat er voor ons in België zit aan te komen. Vanaf 28 april is het zover, maar Coca-Cola houdt voorlopig nog veel onder de radar. Wat we nu al weten: er komen extra features in de app, een pak nieuwe namen en digitale snufjes die je vriendschapsmomenten net dat beetje persoonlijker maken.

Dus… keep your eyes open. Wie weet spot jij straks wel een blikje met jouw naam. Of die van je situationship. Of je ex. Tja, die verdient ook wel een blikje, toch? Sharing is caring, right?

UAntwerpen organiseert infosessies en activiteiten voor kotstudenten

Oscar Broothaers-25 maart 2025 om 11:30

Ben je op zoek naar een kot of wil je jouw kamer nóg gezelliger maken? Van 24 tot en met 28 maart organiseert de Universiteit Antwerpen opnieuw ‘Zot van mijn Kot’, een week vol infosessies, workshops en leuke activiteiten rond het studentenleven op kot.

Voor veel studenten is de zoektocht naar een kot een spannende, maar soms ook stressvolle ervaring. Waar moet je op letten bij een huurcontract? Wat zijn de gemiddelde huurprijzen? En als je al een kot hebt: hoe ga je slim om met je budget? Om studenten te helpen met al deze vragen, organiseert de Sociale Dienst van UAntwerpen een nieuwe editie van ‘Zot van mijn Kot’.

Handige infosessies en workshops

De week start op maandag met een infosessie: Pendelen of op kot? Hier krijgen studenten inzicht in de voor- en nadelen van beide opties. Voor wie al besloten heeft op kot te gaan, is er de sessie Student zoekt kot, waarin je leert waar je op moet letten tijdens je zoektocht.

Naast de infosessies zijn er ook twee toffe workshops. In de kookworkshop van Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, leer je hoe je snel en gezond kan koken op kot. De tweede workshop draait om budgetbeheer, met praktische tips om verstandig met je geld om te gaan en slim te sparen.

Gezelligheid en ontspanning op kot

Kotleven is meer dan alleen studeren en koken. Met 'Create & Connect' maak je samen met andere studenten een leuke plantenhanger voor je kamer. Sportievelingen kunnen meedoen aan een workout met oefeningen die je makkelijk op kot kan doen. Daarnaast organiseert studentenvereniging Campinaria een spelletjesavond en kun je genieten van een intiem kotconcert van Sancho.

Voor wie zijn kot duurzamer wil inrichten, organiseert Green Office een stadstour langs de leukste duurzame adresjes.

Welk kot is het ‘Zotste kot van UAntwerpen’?

De week wordt afgesloten met de verkiezing van het ‘Zotste kot van UAntwerpen’. Studenten kunnen hun kot nomineren en strijden om de titel van meest unieke, creatieve of gezellige kot van de universiteit. Tot en met 26 maart kan er gestemd worden, en tijdens de vorige editie brachten meer dan 1.000 studenten hun stem uit.

Wil jij meedoen? Check alle info op www.uantwerpen.be/zotvanmijnkot.

Ontdek meer